Grčki sindikati protiv privatizacije luka

Stagnaciju na tržištu kapitala Evropske unije vješto koristi jedna azijska velesila. Kina sve više investira u Grčku, koja očajnički pokušava privući ulagače. To izgleda kao recept za oporavak najzaduženije članice eurozone.

Međutim, Kinezi su bacili oko na grčku infrastrukturu, a to se mnogim radnicima nimalo ne dopada. Panayotis Galanos radi u Luci Pirej, čijim dijelom upravlja kineski državni gigant u brodarskoj industriji – COSCO.

“Kritičari su samo ljubomorni. Ovdje je sve dobro”, kazao je Galanos.

Ne bi se svi složili s njegovom ocjenom. COSCO se nedavno suočio s obustavom operacija, jer je dio radnika blokirao ulaz u luku, tražeći veće plate i bolje uvjete za rad. Još jedan pokazatelj podijeljenih mišljenja o investiciji vrijednoj više od 300 miliona eura, jednoj od najvećih nakon kraha grčke ekonomije.

Vlada luku predstavlja kao model efikasnosti, a Kina najavljuje nova ulaganja u grčku infrastrukturu, čime bi ova zemlja postala glavna uzdanica Pekinga za prodor na evropsko tržište.

Vlada namjerava prodati većinski udio u Luci Pirej, kao dio plana otplate duga kreditorima. Ukoliko COSCO kupi Vladine dionice postaje vlasnik najveće grčke luke. To je perspektiva koja mnogima ne odgovara.

Sedam menadžera iz Kine

Giorgos Gogos iz Sindikata radnika Luke Pirej je rekao: “Luka Pirej je glavna tačka razmjene dobara. To je poput privatizacije dijela grčkih granica.”

Grčki zvaničnici ne dijele ovo mišljenje.

“Ne bih govorio o kontroli. Niko ne kontrolira ništa. To je slobodno tržište i najbolji se bore na javnom tenderu. Ukoliko pobijede upravljat će kompanijom unutar sistema koji je nadziran, kako bi bilo spriječeno monopolističko djelovanje”, ocijenio je Panagiotis Mihalos iz Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

No, uprkos svim debatama, kineske kompanije još nisu u većoj mjeri prisutne u Grčkoj.

Fu Chengqui, direktor terminala u Luci Pirej, rekao je: “Kineske korporacije ne bi se smjele fokusirati na jednu regiju. Imamo samo sedam menadžera iz Kine, pa dajemo veću mogućnost za zaposlenje domaćim radnicima.”

Izgleda da COSCO i druge kineske kompanije vide Grčku kao zemlju mogućnosti, ali to bi se moglo promijeniti ukoliko Vlada ostane bez podrške javnosti i sindikata. Bio bi to novi udarac ionako slaboj grčkoj ekonomiji.

Izvor: Al Jazeera