Grčki premijer upozorio Evropu na novi val migracija

Mitsotakis je oštro osudio turski upad u Siriju jer je stvorio novu nestabilnost, koja će izazvati novi migracijski pritisak u Evropi (EPA)

Evropa se mora pripremiti na novi val migracija i izbjeglica, upozorio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u razgovoru uoči sastanka Evropskog vijeća nakon turske ofanzive u Siriji, prenosi AFP.

Sto dana nakon stupanja na dužnost, Mitsostakis, čija je zemlja ove godine postala glavni migracijski ulaz u Evropu, obratio se u srijedu zemljama Evropske unije koje odbijaju prihvatiti migrante.

“Mora biti posljedica za one koji ne žele učestvovati u tom zadatku evropske solidarnosti”, rekao je konzervativni premijer.

‘Specifične sankcije’

Pred grčkim parlamentom šef Vlade upozorio je da će tražiti “specifične sankcije” za te zemlje, ali nije naveo koje, prenosi Hina.

S više od 70.000 tražilaca azila u Grčkoj, od kojih približno 33.000 na otocima blizu Turske, Mitsotakis je ocijenio “neprihvatljivim pristupe nekoliko zemalja članica Evropske unije koje smatraju da to nije njihov problem”.

“Imamo između 3.000 i 4.000 maloljetnika bez pratnje u Grčkoj, pa bi evropske zemlje trebale preuzeti dio tereta”, rekao je za AFP.

Tokom Mitsotakisovog prvog sastanka Evropskog vijeća u četvrtak i petak, čelnik desničarske stranke Nova demokratija, koji je u julu naslijedio ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa, obećao je postaviti neizbježno pitanje podjele migranata i naglasio da Grčka ne može sama nositi taj teret.

“Suočeni smo s problemom teških razmjera samo prema broju migranata koji su prešli Egejsko more i ako ga uporedimo s podacima od prošlog ljeta”, dodao je premijer Grčke.

U 2019. više od 46.000 migranata stiglo je u Grčku, prema HCR-u, više nego u Španiju, Italiju, na Maltu i Kipar zajedno.

Iako je broj daleko od milion izbjeglica 2015, taj priljev postavlja pitanje prihvata migranata u Grčkoj. Logori na egejskim otocima prenapučeni su i ne mogu podnijeti novi val izazvan turskom ofanzivom na Siriju.

Mitsotakis je oštro osudio turski upad u Siriju jer je stvorio novu nestabilnost, koja će izazvati novi migracijski pritisak u Evropi.

Izvor: Agencije