Grčki ministar ne vjeruje u kulminaciju incidenata s Turskom

F-16, Zrakoplov, Borbeni zrakoplov
Sporazum omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica (EPA)

Ministar obrane Grčke Evangelos Apostolakis odbacio je u utorak mogućnost da turske provokacije kulminiraju u ozbiljan incident između Atene i Ankare, prenosi portal a1on.

Apostolakis je rekao kako je cilj Grčke da zaustavi bilo kakav incident i da se zaustave turske provokacije.

“Vjerojatnost da dođe do incidenta uvijek postoji, to nije nešto od sada. U ovom trenutku neki smatraju da turski pritisak može dovesti do ozbiljnog incidenta. Moje mišljenje je da je to malo vjerojatno jer Turci imaju mnoge druge stvari s kojima se trebaju suočiti. Ne žele dodati i nešto novo”, rekao je Apostolakis u intervjuu za grčku televiziju Antena, kako prenosi Tanjug.

‘Vojska u stalnoj spremnosti’

O spremnosti grčke vojske, ministar obrane te države je kazao da “nakon toliko svakodnevnih incidenata, toliko zabrinutosti u Egejskom moru, zrakoplovne snage, mornarica i vojska su u stalnoj spremnosti”.

U odnosu na aktivnosti koje provodi Turska u ciparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ministar obrane Grčke je rekao kako su za sada učinjeni određeni koraci, da već postoji koordinacija aktivnosti sa Ciprom, ali da je i “međunarodna podrška od strane Europske unije i SAD-a stigla nakon koordiniranih aktivnosti”.

“Ako se ne zaustave, trebamo nastviti s dodatnim aktivnostima i, kao što su se složili naš premijer [Alexis] Tsipras i ciparski predsjednik [Nicos] Anastasiades tijekom summita, trebamo pokušati nametnuti sankcije, kako bi se u jednom trenutku zaustavili”, ističe Apostolakis.

Apostolakis: Ekonomske mjere će ozbiljno shvatiti

Upitan što bi moglo na diplomatskoj razini utjecati na Tursku, grčki ministar je rekao da je Ankari najslabija točka ekonomija.

“Njihova ekonomija je ranjiva. Suočavaju se s mnogim problemima, tako da bilo koja mjera koja bi joj bila nametnuta vezano za ekonomiju, mislim da će je ozbiljno shvatiti”, objašnjava Apostolakis. 

Tenzije između Grčke i Turske traju već duži period zbog, kako navode grčke vlasti, kršenja zračnog prostora Grčke i Cipra, kao i Ekskluzivne ekonomske zone oko Cipra, od turskog zrakoplovstva.

Izvor: Agencije