Grčka: Zbog štednje raste broj samoubistava

Više od 500 muškaraca je sebi oduzelo život 2009. i 2010. (AP)

Mjere štednje u Grčkoj dovele su do porasta broja samoubojstava među muškarcima, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskog Sveučilišta u Portsmouthu.

Jedan od autora istraživanja Nikolaos Antonakakis rekao je da je 551 muškarac sebi oduzeo život u razdoblju između 2009. i 2010. godine “isključivo zbog mjera štednje, što je skoro jedna osoba dnevno”.

Autori istraživanja navode da nije primijećen povećan broj samoubojstava među ženama.

U istraživanju se navodi da muškarci u dobi između 45 i 89 godina predstavljaju starosnu grupu koja je najranjivija na teške ekonomske uvjete.

Mjere štednje dovele su do smanjenja njihovih plaća i mirovina te povećale stopu samoubojstava, prenosi Srna.

Posljedice po zdravlje

“Imajući na umu da su 2010. godine registrirana dva samoubojstva u Grčkoj dnevno, čini se da su u 50 posto tih slučajeva uzrok mjere štednje”, rekao je Antonakakis.

Antonakakis je naveo da je obratio pažnju na povezanost mjera štednje i stope samoubojstava nakon što je u medijima vidio izvještaje o samoubojstvima među muškarcima, ističući da su on i njegov kolega u ovom projektu Alan Collins bili iznenađeni kada su uvidjeli kako je veliki broj tih slučajeva izravno povezan s mjerama štednje.

“Dužnosnici koji kroje državnu politiku i zdravstvene službe trebale bi se pozabaviti ovim pitanjem. Kada se govori o mjerama štednje, uvijek se postavlja pitanje o njihovom utjecaju na bruto društveni proizvod, a nikada se ne govori o posljedicama po zdravlje ljudi”, rekao je on.

Grčka je od 2010. godine u okviru mjera štednje uvela velike rezove u područjima zdravstva, obrazovanja i državnih službi te višestruko smanjila plaće i mirovine.

Izvor: Agencije