Grčka zatvorila granicu za građane Srbije

Odluka je donesena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji (EPA)

Grčka je jutros u šest sati zatvorila granicu za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, a građani Srbije koji su kao turisti već u Grčkoj, moći će da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se vrate u svoju zemlju.

„Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke“, rekao je Tanjugu ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Portparol vlade u Atini Aristotelia Peloni, rekla je da je “prema novim epidemiološkim podacima odlučeno da se obustavi ulazak državljana Srbije u Grčku od ponedeljka, 6. jula, od šest sati ujutro, prenijela je agencija Ana. 

Obustava će trajati do 15. jula, s tim što grčka strana nije isključila produženje mjera. 

Grčka je 1. jula otvorila granicu za građane Srbije i drugih zemalja, nakon čega je jedan broj turista iz Srbije otišao na ljetovanje u tu zemlju.

Zaraza kod turista

U Srbiji je u međuvremenu počeo rasti broj zaraženih i umrlih od posljedica korona virusa, a u više gradova je proglašena vanredna situacija.

Grčka je objavila da je u prethodna 24 sata registrovala još devet zaraženih korona virusom i da nije bilo smrtnih ishoda od posljedica infekcije.

Od devet novozaraženih, sedam su strani turisti koji su testirani po ulasku u zemlju, navodi AP, prenosi Beta.

Dan ranije, Grčka je prijavila 25 novoinficiranih, od kojih su osam strani turisti.

U Grčkoj je zaraza do sada potvrđena kod više od 3.500 osoba, od kojih su umrle 192.

Izvor: Agencije