Oglasi

Grčka zaoštrila graničnu kontrolu zbog virusa i izbjeglica

Radi se uglavnom o pooštravanju kontrole putnika koji nisu državljani Evropske unije, a ulaze u Šengenski prostor.
Vlada Grčke nadograđuje graničnu kontrolu u najvećoj mogućoj mjeriEPA - Ilustracija

Vlada Grčke je odlučila zaoštriti graničnu kontrolu, što je objasnila povezavši probleme priliva izbjeglica i opasnosti od novog korona virusa.

To je odlučeno na prijedlog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji se pozvao na Uredbu Evropske unije iz 2016. godine o graničnoj kontroli kao mjeri za sprečavanje prijetnje javnom zdravlju.

O zaoštravanju granične kontrole već je obavijestio EU i na sjednici Vlade rekao kako Unija tu grčku odluku "mora tretirati kao mjeru zaštite zdravlja čitave Evrope".

Radi se uglavnom o pooštravanju kontrole putnika koji nisu državljani EU-a, a ulaze u Šengenski prostor,  prenosi Beta, pozivajući se na grčke medije.

Kontrole i na kopnu, i na moru

Mitsotakis je naložio Ministarstvu trgovačke mornarice i šefu Obalske straže da "značajno povećaju" broj plovila i patrola kod otoka istočnog Egeja, ka Turskoj, odakle dolaze izbjeglice.

Uz to će se povećati granična kontrola i na kopnu.

Također se pokreće međunarodna kampanja na jezicima etničkih grupa koje dolaze u Grčku, uz upozorenje kako ona "više ne može prihvatiti ilegalni ulazak".

Ta upozorenja će se objavljivati i u državama iz kojih dolaze migranti.

Po riječima Micotakisa, sve to u praksi znači da Vlada "nadograđuje graničnu kontrolu u najvećoj mogućoj mjeri".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.