Grčka usvojila sporne reforme

Premijer Samaras izbacio je jednog člana svoje stranke, koji nije podržao nijedan član (Reuters)

Grčka je u ponedjeljak prihvatila sporni reformski zakon kako bi osigurala finansijsku pomoć, ali je Vlada bila prinuđena izbaciti zastupnika koji se nije slagao, smanjivši svoju većinu u Parlamentu na samo dva zastupnika.

Ukupno su 152 zastupnika podržala zakon koji uključuje u grčki zakonik stotine reformskih mjera koje je Atina dogovorila početkom mjeseca sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, nakon više od šest mjeseci pregovora.

Usvajanje zakona omogućuje Atini dobijanje zajmova kako bi platila 9,3 milijardi eura duga koji dospijeva u maju, ali je stvorila krhkoj Vladi, koja se zalaže za finansijsku pomoć, novu glavobolju, jer su tri zastupnika odbila glasati ili su glasali protiv ključnih članova zakona.

Interesne grupe

Premijer Antonis Samaras izbacio je jednog zastupnika svoje konzervativne Nove demokratije, koji nije podržao niti jedan član, dok se socijalistička stranka PASOK, jedna od dvije vladajuće stranke, suočava s novom krizom nakon što jedan od njenih zastupnika nije glasao, a jedan je glasao protiv jednog člana.

PASOK, nekad moćna stranka, desetkovana je u grčkoj dužničkoj krizi i nije izbacila dvojicu zastupnika, nego ih samo ukorila.

Zakon je izazvao trvenja unutar koalicije, jer nanosi štetu interesnim skupinama u mljekarskom, izdavačkom i faramaceutskom sektoru.

Izvor: Agencije