Grčka uplatila zaostalu ratu kredita MMF-u

Iz Međunarodnog monetarnog fonda je potvrđeno da je Grčka danas uplatila zakašnjelu ratu duga u vrijednosti blizu dvije milijarde eura.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je saopštio da da trenutno nema zakašnjelih dugovanja prema MMF-u.

Rice je izrazio spremnost MMF-a da pruži podršku u procesu uspostave finansijske stabilnosti i ekonomskog rasta u Grčkoj, prenosi Anadolija.

Uporedo s tim, grčki i strani mediji pišu da su zvaničnici grčkog Ministarstva finansija saopštili da će danas početi i otplatu dugovanja Evropskoj centralnoj banci (ECB) koja iznose blizu 4,2 milijarde eura.

EK uplatila Grčkoj 7,16 milijardi eura

Prethodno je Evropska komisija potvrdila da je Grčkoj uplaćeno 7,16 milijardi eura za vraćanje duga MMF-u i ECB-u.

Grčke banke jutros su, nakon tri sedmice, ponovno otvorene, međutim i dalje će vrijediti ograničenja za podizanje novca. Tokom jedne sedmice moguće je podići 420 eura.

Istovremeno, grčka Vlada bi trebala do kraja sedmice povećati PDV na mnoge namirnice sa 13 na 23 posto. Od jutros su već zabilježena neka poskupljenja. Cijene će biti veće i u ugostiteljskim objektima, a poskupio je i taksi prijevoz.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, što prije želi ukidanje ograničenja na podizanje gotovine u Grčkoj. Kazala je i kako bi bilo moguće razgovarati o reprogramu duga ili smanjenju kamatnih stopa.

Ipak, ona napominje kako predstoje teški pregovori, naročito o garancijama da će se grčka Vlada ovaj put držati postignutog dogovora.

„To sigurno neće biti lako, jer ima stvari o kojima još od 2010. razgovaramo s grčkim vladama, a koje nikada nisu odrađene iako su ih provele druge države, poput Portugala i Irske“, kazala je Merkel.

Novinar Al Jazeere Mohammed Jamjoom iz Atine je javio kako u centru grada za sada nema gužve, ni redova ispred bankomata.

„Ipak postoji osjećaj olakšanja, građanima je drago što su banke konačno otvorene, da mogu ponovno tamo plaćati račune ili preuzeti debitne kartice pomoću kojih će lakše dolaziti do gotovine“, rekao je on.

„Čuli smo da je u Grčkoj postojala zabrinutost u proteklih nekoliko sedmica da pojedini građani neće više imati pristup svojim sefovima u bankama, pa čak da će njihov sadržaj biti oduzet i zbog toga su mnogi među njima požurili u banke da se uvjere da li je sve na svom mjestu. Neki će svoju imovinu iz sefova odnijeti kućama, toliko nepovjerenje trenutno vlada u Grčkoj prema finansijskim institucijama.“

Kasna reakcija

Mnogi Grci ne gledaju optimistično na ove prve korake vlasti i međunarodne zajednice. Taksista Yannis smatra kako će banke naći načina da prežive.

„Pitanje je šta će se dogoditi s nama? Sa mnom, sa vama ili mojom djecom? I ne vidim svjetlo na kraju tunela“, dodao je.

Penzioner Pavlos se pita kako su banke uopće zatvorene.

„S obzirom na situaciju u kojoj smo bili, reagirali su prekasno. I koja je opcija onda preostala, izuzev nove finansijske pomoći? Morala je postojati politika kojom bi bilo spriječeno zatvaranje banaka. Ukoliko trebamo novi paket spasa, trebali smo ga potpisati ranije“, smatra Pavlos.

Za razliku od banaka, grčke berze su i dalje zatvorene. Prema izjavi glasnogovornice berze, novi nivo kontrole kapitala ne dozvoljava im nastavak rada nakon tri sedmice. 

Istovremeno, glavni evropski berzanski indeksi počeli su rastom današnje poslovanje. Analitičari trend povezuju sa povoljnim raspletom grčke krize.

Izvor: Al Jazeera i agencije