Grčka: U olujnom nevremenu poginulo šest stranih državljana

Oluja je došla naglo i iznenada, rekli su očevidci (EPA)

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za Tanjug da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je šestoro srpskih državljana, koji su tu primljeni zbog povreda zadobijenih u velikom nevremenu na ovom grčkom poluostrvu, danas pušteno iz bolnice.

“Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan”, kazala je Glišićeva.

Ona je dodala da sbijanska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povrijeđena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.

U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povrijeđena i 13-godišnja djevojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu “Genimatas”, Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavješten i vjerovatno ni neće, ako se roditelji već nalaze pored maloljetnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

Ona je navela da još uvijek niko od srbijanskih turista nije kontaktirao konzulat.

“To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu”, rekla je Glišićeva.

Konzulat prima informacije

Ona je navela da je konzulat od Službe civilne zaštite Halkidikija, koji su se od svih službi jedini javili na pozive, dobio najnovije informacije.

“Sada su svi putevi k ovom poluostrvu, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni za saobraćaj, na ”prvom prstu” Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana. Postoji zabrana kretanja motornih vozila samo u brdskim predelima”, kazala je Glišićeva i dodala da će ove informacije biti postavljene i na sajt konzulata.

Šest stranih državljana poginulo je, dok je više desetaka osoba ozlijeđeno u velikom nevremenu s olujnim vjetrovima, kišom i tučom koji su u srijedu pogodili sjevernu Grčku, saopćile su lokalne vlasti.

Dvoje starijih čeških državljana poginulo je kada su jaki vjetrovi prevrnuli njihovu putničku prikolicu na Halkidikiju, popularnom turističkom poluotoku u sjevernoj Grčkoj, saopćila je tamošnja policija.

Drugdje u regiji, žena i osmogodišnji dječak iz Rumunije poginuli su kada se srušio krov restorana u Nea Plagiji, dok su jedan muškarac i dječak, oboje ruskog državljanstva, poginuli kada se drvo srušilo u blizini hotela u primorskom gradu Potidei, saopćile su vlasti.

Oluja došla naglo

Medicinski centar izvijestio je, pak, kako je kod njih pomoć zatražilo 60 do 70 osoba, ponajviše zbog prijeloma.

“Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživio ovako nešto. Oluja je došla tako naglo i iznenada”, kazao je direktor medicinskog centra Athansios Kaltsas za OPEN TV.

Meteorolog Klearxos Marousakis opisao je vremenske uvjete kao “izuzetno neobične” za ovo doba godine.

Izvor: Agencije