Oglasi

Grčka tvrdi da je tursko traganje za naftom i gasom provokacija

Turski ambasador u Grčkoj pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova u Atini kako bi mu bila uručena protestna nota.
Turska, Cipar, Plin, nagta, IstraživanjeSporazum Turske i Libije o pomorskoj zoni nelegalnim smatraju Grčka, Kipar i EgipatEPA - Arhiva

Grčka je priopćila kako je odlučna suprotstaviti se planovima Turske da proširi traganje za naftom i plinom u Sredozemnom moru, ocijenivši to kao provokaciju.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias naveo je kako je Atena "spremna nositi se s tom provokacijom, ako Turska odluči primijeniti odluku", prenosi Beta.

Grčki dužnosnici su naveli da je turski veleposlanik u Ateni pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Grčke kako bi mu bila uručena prosvjedna nota.

Turske vlasti su tijekom vikenda objavile plan za davanje licence državnoj kompaniji Turkish Petroleum da traga za naftom i plinom u područjima Sredozemnog mora.

Sporazum Turske i Libije

Grčka tvrdi da bi to bilo kršenje njezinih suverenih prava.

Odluka o proširenju područja u kojoj Turska traga za naftom i plinom uslijedila je nakon prošlogodišnjeg sporazuma Turske i Libije o pomorskoj zoni koji nelegalnim smatraju Grčka, Cipar i Egipat.

Grčka i Turska, iako saveznici u NATO-u, vode dugogodišnje sporove o granici na Egejskom moru i o pravima na minerale u istočnom dijelu Mediterana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.