Grčka traži suspenziju carinske unije s Turskom

Nikos Dendias je u pismu rekao da Ankara „nastavlja jednostrano kršiti” carinsku uniju usvajanjem carina, zakonskih i drugih mjera koje nisu predviđene tim ugovorom (EPA)

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias zatražio je u pismu evropskom povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyiju da razmotri mogućnost suspenzije carinske unije s Turskom.

Dendias je u pismu rekao da Ankara „nastavlja jednostrano kršiti” carinsku uniju usvajanjem carina, zakonskih i drugih mjera koje nisu predviđene tim ugovorom, prenijela je u utorak grčka novinska agencija Ana, pozivajući se na diplomatske izvore.

Napetosti između Grčke i Turske eskalirale su nakon što je Turska prošle sedmice ponovno poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u vode kod grčkog otoka Kastelloriza, za koje i Truska i Grčka smatraju da polažu pravo na njih.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kritizirao je u petak, nakon samita EU-a, odluku Ankare da nastavi s istraživanjima nalazišta plina u istočnom Sredozemlju i podsjetio da će Evropska unija na samitu u decembru ponovno razmotriti tu situaciju i moguće uvođenje sankcija, prenose AFP i Hina.

EU spremna da razgovara sa Ankarom

Grčka i Kipar tražili su, na samitu evropskih čelnika prošle sedmice, oštriji odgovor Evropske unije na turska istraživanja prirodnog plina u vodama u istočnom Sredozemlju na koje polažu pravo i Ankara i Nikozija, ali im je rečeno da se suzdrže i pričekaju novi samit u decembru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon samita da su evropske vođe potvrdili svoju podršku Grčkoj i Kipru, ali su i otvoreni za razgovore i s Ankarom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je više puta da Turska ne želi ugroziti ničija prava, ali da ne želi dozvoliti da neko drugi ugrožava prava njegove zemlje.

Izvor: Agencije