Grčka sprema premještaj izbjeglica iz Idomenija

Grčka policija najavljuje skoro izmještanje izbjeglica iz Idomenija.

Od danas je kamp u pojačanoj nadležnosti grčkog Ministarstva odbrane zbog, kako je saopšteno, blizine međudržavne pogranične zone.

U Idomeniju i okolini boravi blizu 10.000 izbjeglica. Do sada je nekoliko hiljada ljudi iz tog improvizovanog kampa premješteno u obližnje prihvatne centre, a mali broj je put prema Evropi nastavio ilegalnim rutama. 

„Prije dva mjeseca nadao sam se da će granica biti otvorena, ali sada znam da se to neće desiti i ne ostaje nam druga mogućnost osim da odemo u drugi kamp. Situacija u Idomeniju se pogoršava iz dana u dan i više ne možemo ovdje ostati“, rekao je za Al Jazeeru Muhamed, izbjeglica iz Sirije.

Nakib, izbjeglica iz Afganistana, kaže da ne želi otići iz Idomenija.

„I ostali kampovi su kao ovaj, sa šatorima, nisu kuće.  Ovdje smo slobodni, a tamo bi bili kao u zatvoru… Tamo se možeš slobodno kretati samo od sedam ujutro do deset uvečer.“

Odlazak u Solun

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako je nekoliko desetina Kurda iz Sirije danas odlučilo napustiti Idomeni.

Bit će smješteni u kampu blizu Soluna.

Tamo će moći da se registruju i zatražiti azil ili će biti relocirani u neku od zemalja Evropske unije ako tamo imaju rodbinu.

Ako nemaju pravo na status izbjeglice morat će biti vraćeni u zemlju porijekla.

Grčka policija ohrabruje izbjeglice da što prije napuste Idomeni.

Moguće je da će već sutra započeti akciju tokom koje će, uz pomoć prevodilaca objasniti izbjeglicama da tu više nemaju budućnost te da je najbolje za njih da napuste Idomeni.

Izvor: Al Jazeera