Grčka: Rusija primjer nepoštovanja i nerazumijevanja svijeta

Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Grčka, Makedonija
Zaključeno je da je sporazum između Atene i Skoplja dao novi elan zemljama Zapadnog Balkana na putu prema euroatlantskim integracijama (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke u srijedu navečer je kao “primjer nepoštovanja” i “nerazumijevanja svijeta” ocijenilo izjavu predstavnice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je, kako je preneseno u Ateni, “zaprijetila posljedicama” zbog protjerivanja ruskih diplomata iz Grčke.

Rusija je u srijedu optužila Grčku da sudjeluje u “prljavim provokacijama” u vezi s očekivanim ulaskom Makedonije u NATO, omogućenim postizanjem sporazuma Atene i Skoplja o rješavanju spora u vezi naziva Makedonije.

Moskva se još početkom ove godine usprotivila tom sporazumu, a Grčka je prošlog tjedna odlučila protjerati dvoje ruskih diplomata i zabraniti dolazak još dva jer je ustvrdila da su organizirali, financirali i poticali grčke ekstremno deničarske krugove i crkvene dužnosnike da prosvjeduju protiv sporazuma s Makedonijom.

Rusija: Postupak Grčke neće biti bez posljedica

U srijedu je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova iznijela tvrdnju da je Grčka to učinila pod pritiskom NATO-a te da postupak Grčke “neće proći bez posljedica”, koje nije navela.

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je odgovorilo da je izjava Zaharove “karakterističan primjer nepoštivanja druge zemlje, kao i nerazumijevanja suvremenog svijeta u kojem države, bez obzira na veličinu, imaju autonomiju i mogu voditi neovisnu, višestranu i demokratičnu vanjsku politiku”.

Ministarstvo dalje navodi da je “takva negativna logika uostalom i motivirala četiri državljanina Rusije na aktivnosti koje su dovele do njihovog protjerivanja ili zabrane ulaska u Grčku”.

Grčko ministarstvo ponavlja da su “činjenice [o tome] na temelju kojih je postupila Grčka, blagovremeno predstavljene ruskim vlastima”, a da “osim toga, sama vlast Rusije vrlo dobro zna što rade njezini ljudi”.

Dok je Grčka, kako također podsjeća njezino ministarstvo u priopćenju, “od samog početka nastojala razdvojiti aktivnosti tih osoba od službene ruske vanjske politike, predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova [Zaharova] današnjom izjavom kao da želi legitimizirati te ilegalne aktivnosti”.

“Stalno nepoštivanje Grčke mora prestati”, ukazuje ministarstvo u Ateni i naglašava da “nitko nema prava niti se može miješati u njezine unutarnje stvari”.

Grčka: Tvrdnje nedostojne komentara

Ministarstvo vanjskih poslova zaključuje da su “nedostojne komentara neutemeljene tvrdnje prema kojima je odluka donesena pod pritiskom drugih i te tvrdnje pokazuju mentalitet ljudi koji ne razumiju principe i vrijednosti grčke vanjske politike”.

Marija Zaharova izjavila je u srijedu, također, da sporazum Grčke i Makedonije o imenu nije u interesu sigurnosti na Balkanu.

“Rusija je uvijek bila za uzajamno prihvatljiv sporazum o državnom imenu između Grčke i Makedonije bez vanjskog pritiska ili nametanja umjetnih rokova, koji bi odražavao volju naroda obje zemlje i bio utemeljen na širokom konsenzusu i ustavnom pravu. To se nije dogodilo”, rekla je ona.

Taj sporazum, smatra, doveo je do duboke podjele u oba društva – i u Grčkoj i Makedoniji, prenijela je agencija Tass.

Izvor: Agencije