Grčka pristala na kompromis zbog nove tranše pomoći

Euclid Tsakalotos, Ministar financija, Grčka
Tsakalotos se usaglasio s mjerama koje će automatski biti pokrenute ako Atina ne ispuni proračunske ciljeve (AP)

Grčka je pristala na kompromis o novim reformama, nastojeći prekinuti zastoj u pregovorima s vjerovnicima – Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) – kako bi deblokirala isplatu nove tranše iz međunarodnog paketa pomoći, priopćili su dužnosnici EU-a, prenosi agencija AFP.

“Vrlo sam zadovoljan ishodom današnjih razgovora”, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu Jeroen Dijssebloem, šef eurogrupe, koji je i ministar financija Nizozemske.

Dijssebloem je objasnio, kako prenosi britanski Guardian, da su se dvije strane [Grčka i kreditori] složile da nastave razgovore o nizu reformi, uključujući reformu tržišta rada i pitanje kolektivnog pregovaranja o plaćama, reformu poreznog i mirovinskog sustava itd.

Uvjet za razmatranje ‘srednjoročnog smanjenja duga’

Ako se postigne sporazum na razini radnih timova, onda može doći do političkog sporazuma, a tada bi vjerovnici također mogli razmotriti pitanje “srednjoročnog smanjenja duga” Grčkoj, prenosi Tanjug od britanskog lista.

Dijssebloem je naveo da se obje strane zalažu za promjenu fokusa u grčkom spasilačkom programu, koji bi se umjesto na štednju usredotočio na strukturne reforme.

Te bi reforme mogle stvoriti “fiskalni prostor”, koji bi Grčka onda mogla iskoristiti za financiranje mjera za poticanje gospodarskog rasta.

Europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici kazao je na istoj konferenciji za medije da se obje strane zalažu za postizanje sporazuma o novim fiskalnim mjerama.

Dužnosnici koji predstavljaju kreditore vratit će se u Atenu “u vrlo kratkom roku” radi novih razgovora, rekao je Dijssebloem, dodajući da će oni raditi s grčkim vlastima na dodatnom paketu strukturnih reformi i regulativi za tržište rada.

Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos usuglasio se s mjerama koje će automatski biti pokrenute ako Atena ne ispuni proračunske ciljeve, rekli su za AFP neimenovani europski izvori.

Potrebno odobrenje parlamenta

Te mjere, međutim, tek treba odobriti Parlament Grčke, što je, kako navodi francuska agencija, korak koji je predstavljao problem kod prethodnih dogovora.

Pregovori eurozone i MMF-a povodom grčke dužničke krize mjesecima su bili u zastoju zbog neslaganja između Brisela i međunarodne financijske institucije sa sjedištem u Washingtonu o pitanju ublažavanja tereta duga Ateni i proračunskih ciljeva, dok se istovremeno Atena protivila dodatnim reformama.

Tržišta diljem svijeta bila su u strahu od povratka krize “Grexit” s obzirom na to da Ateni prijeti rizik od bankrota ako ne odblokira najnoviju tranšu pomoći iz spasilačkog paketa teškog 86 milijardi eura, koji je ugovoren 2015. godine, dodaje AFP.

Izvor: Agencije