Grčka premješta 20.000 azilanata sa otoka na kopno

Kampovi na Lezbosu i četiri druga otok suočavaju se s dramatičnom prenapučenošću pred dolazak zime (Arhiva)

Grčka Vlada najavila je planove o preuređenju sistema upravljanja migracijama, prema kojima će zamijeniti postojeće prenatrpane kampove na otočkim pritvorskim objektima i premjestiti 20.000 tražilaca azila na kopno u narednih nekoliko sedmica.

Zamjenik ministra odbrane te zemlje Alkiviadis Stefanis najavio je nove promjene nakon porasta broja dolazaka migranata i izbjeglica, budući da u nekim slučajevima oni premašuju broj stanovnika otoka, prenijela je Anadolija.

Kampovi na Lezbosu i četiri druga otoka na Egejskom moru, gdje na stotine porodica spava u šatorima, suočavaju se s dramatičnom prenapučenošću pred dolazak zime.

‘Vratiti kontrolu u krizna područja’

“Kratkoročno gledano, vratit ćemo osjećaj sigurnosti i kontrolu u krizna područja. Normalan život će se vratiti na ove prostore”, izjavio je Stefanis.

Program će biti finansiran sredstvima Evropske unije, koja je od 2016. godine Grčkoj isplatila više od dvije milijarde eura za upravljanje migrantskom krizom.

Krajem oktobra je povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović upozorila je da je stanje s migrantima u kampovima na grčkim otocima “eksplozivno” i “na rubu katastrofe”.

Ona je tada rekla da migranti žive u neizdrživim, groznim higijenskim uslovima te je pozvala na hitne mjere za poboljšanje njihovog stanja.

Izvor: Agencije