Grčka postaje rigoroznija prema migrantima

Dolazak migranata i izbjeglica iz Turske u Grčku porastao za trećinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine (EPA)

Grčka, opterećena desecima hiljada migranata u izbjegličkim centrima, namjerava reformirati propise u vezi s azilom kako bi ubrzala postupak odobravanja azila te zajedno s njime i izgon tzv. ekonomskih migranata, prenosi HINA.

„Odbijanje saradnje nosit će posljedice u budućnosti“, rekao je konzervativni premijer Kiriakos Micotakis parlamentu.

„To će uključiti migrante koji odbijaju premještaj u drugi kamp ili one koji propuste intervjue povezane s njihovim slučajem“, objasnio je.

Posljedice uključuju premještaj u zatvorene logore koje vlada planira za ljude kojima su odbijeni zahtjevi i koji će biti protjerani.

Prijedlog zakona kojim će se izmijeniti zakon o azilu još uvijek se čeka u Parlamentu.

Micotakisova vlada, koja je dužnost preuzela u julu, također planira poboljšati saradnju između Vladinih agencija i između vlasti i nevladinih organizacija, kao i pojačati patrole u Egejskom moru i na kopnu.

Grčka je 2015. postala glavni izlaz za izbjeglice iz Sirije, a s njima i za ekonomske migrante s Bliskog istoka.

Pad stvarnih izbjeglica

Micotakis je rekao da je udjel stvarnih izbjeglica u međuvremenu pao sa 75 na oko 20 posto, dok se broj ekonomskih migranata proporcionalno povećao.

Micotakis je u Parlamentu u petak rekao i da Turska može i mora preuzeti svoj dio odgovornosti u kontroli kretanja migranata.

Dolazak migranata i izbjeglica iz Turske u Grčku porastao je u posljednjih mjesec dana gotovo za trećinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potvrdile su grčke vlasti u julu ove godine.

Prema riječima Giorgosa Koumoutsakosa, pomoćnik ministra zaduženog za zaštitu građana, od 20. juna do 20. jula registrirano je više od 3.000 dolazaka na otoke Lezbos, Samos i Kos u Egejskom moru, što je 30 posto više nego prošle godine.

Ipak, napomenuo je Koumoutsakos, taj val ne može se usporediti s onim za vrijeme migrantske krize 2015. godine kada je gotovo milion ljudi ušlo u Europu preko turske i grčke obale.

Izvor: Agencije