Oglasi

Grčka: Otkrivena grobnica plemkinje Neko stara 1.800 godina

U grobu su pronađene zlatne narukvice, prstenje, dugačka zlatna ogrlica i dijelovi ženske odjeće.
Dobro očuvani mauzolej na otočiću jugoistočno od Atine vjerojatno je bio izgrađen kako bi zaštitio grobnicu, rekli su arheoloziEPA

Grčki arheolozi otkrili su netaknutu grobnicu antičke plemkinje pokopane sa zlatnim nakitom na otoku Sikinos.

Prema natpisu na grobnici plemkinja se zvala Neko.

Grob je pronađen netaknut u grobnici spomenika Episkopi, rijetkoj grobnici iz rimskog perioda, koja je kasnije pretvorena u bizantsku crkvu i manastir.

U grobu su pronađene zlatne narukvice, prstenje, dugačka zlatna ogrlica i dijelovi ženske odjeće.

Velika rijetkost

Dobro očuvani mauzolej na otočiću jugoistočno od Atine vjerojatno je bio izgrađen kako bi zaštitio grobnicu, rekli su arheolozi.

"Nismo očekivali da ćemo imati ovoliko sreće", rekao je direktor vijeća za starine otočja Ciklada Dimitris Atanasulis i dodao: "Pronašli smo Nekin mauzolej".

"Ovo je velika rijetkost. Spomenik, jedan od egejskih najimpresivnijih, ima identitet. Sada imamo osobu za koju je izgrađen, imamo njene ostatke, njeno ime", kazao je Atanasulis.

"Uprkos pohodima pljačkaša grobova u antičko doba i različitim upotrebama zdanja kroz vijekove, Nekina grobnica pronađena je netaknuta najviše zbog toga što je sakrivena između dva zida u podrumu zgrade", objasnio je Atanasulis.

On je rekao kako stručnjaci misle da je Neko bila povezana s otokom no nije poznato je li zapravo bila sa Sikinosa.

"Sada pokušavamo doznati nešto o toj ženi, no još smo na početku", kazao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.