Grčka osudila turske planove o nafti

Nedavni pronalasci prirodnog gasa i planova za provođenje bušenja u istočnom Sredozemlju dovelo je do novog porasta tenzija između Turske i Grčke (EPA)

Grčka je osudila tursku najavu da će provoditi istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju u oblasti za koju Atina navodi da se preklapa sa njenim kontinentalnim grebenom ocjenjujući da takvo djelovanje podriva mir i stabilnost u regiji. 

Zvaničnici su naveli da je grčka vojska u stanju pripravnosti, a premijer Kiriakos Mitsotakis sazvao je vladino vijeće za nacionalnu sigurnost poslije turske objave, prenosi Beta.

Turska je izdala međunarodnu poruku za pomorsku sigurnost (Navtex), najavljujući da će njen istraživački brod i dva pomoćna broda provoditi seizmička istraživanja u oblasti između Grčke i Kipra od ponedjeljka do 23. augusta.

Prošle sedmice je Turska također objavila da će u ponedjeljak i utorak obavljati vježbe gađanja u istočnom Sredozemlju, jugozapadno od turske obale između Turske i grčkog otoka Rodosa.

“Grčka neće prihvatiti nikakvu ucjenu. Ona će braniti svoj suverenitet i suverena prava”, navelo je grčko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju pozivajući Tursku “odmah da prekine sa ilegalnim akcijama koje podrivaju mir i stabilnost u regiji”.

Ozbiljna eskalacija

Ministarstvo je ukazalo da Navtex zajedno sa primijećenom mobilizacijom jedinica turske ratne mornarice predstavlja novu ozbiljnu eskalaciju.

“Turska djeluje na način koji destabilizira i prijeti miru”, dodaje se.

Turski ministar za energetiku i prirodne resurse Fatih Donmez danas je rekao da je turski istraživački brod stigao u svoju oblast operacija i da ga podržava 83 miliona ljudi, misleći na stanovništvo Turske.

Tenzije su porasle u regiji posljednjih mjeseci u vezi prava za istraživanje nafte i pomorskih granica. Prošlog mjeseca Turska je saopćila da suspendira svoje operacije istraživanja u istočnom Sredozemlju, što je viđeno kao vrsta smirivanja situacije.

Osuda sporazuma

Međutim, prošle sedmice Ankara je osudila sporazum koji su u četvrtak potpisali Grčka i Egipat o demarkaciji pomorskih granica i ekskluzivnim ekonomskim zonama za prava bušenja nafte.

Prošle godine Turska je potpisala sličan sporazum sa Libijskom vladom u Tripoliju, što je izazvalo bijes Grčke, Kipra i Egipta koji smatraju da taj sporazum krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju. Evropska unija je navela da taj turski sporazum sa Libijom predstavlja kršenje međunarodnog prava i prijeti stabilnosti u regiji.

NATO saveznici i susjedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu u vezi niza pitanja, uključujući pomorske granice i bile su na ivici rata tri puta od sredine 1970-ih, uključujući jednom oko prava na istraživanje nafte u podmorju.

Nedavni pronalasci prirodnog gasa i planova za provođenje bušenja u istočnom Sredozemlju dovelo je do novog porasta tenzija.

Izvor: Agencije