Grčka nesposobna za vraćanje kredita

U EFSF-u kažu da je Grčka otvorila put teškim posljedicama za grčko gospodarstvo i grčki narod (AFP)

Stabilizacijski fond eurozone, najveći kreditor Grčke, proglasio je da Atena više ne može vraćati zajmove eurozoni nakon što nije platila dug MMF-u te je zadržao pravo da prije roka naplati 130,9 milijardi eura duga.

Odluka je uslijedila dva dana uoči referenduma na kojem će Grci odlučiti prihvaćaju li uvjete financijske pomoći koje odbija lijeva vlada, a negativan rezultat vjerojatno znači izlazak Grčke iz eurozone.

‘Neplaćanje razlog za duboku zabrinutost’

Europski mehanizam za financijsku stabilnost (EFSF) objavio je da neplaćanje duga MMF-u “rezultira neplaćanjem duga Grčke, prema financijskim sporazumima EFSF-a s Grčkom”.

“Neplaćanje je razlog za duboku zabrinutost”, rekao je izvršni direktor fonda Klaus Regling u priopćenju.

“Njime je Grčka prekršila obećanje da će ispunjavati svoje financijske obveze prema svim kreditorima i otvorila put teškim posljedicama za grčko gospodarstvo i grčki narod”, istaknuo je.

Direktor berlinskog instituta DIW, Marcel Fratzscher pojasnio je da proglašenje neplaćanja Grčke znači da ta zemlja mora smanjiti javni dug puno prije nego što se očekivalo.

‘Uspostaviti održivost grčkog duga’

To znači da eurozona najprije mora “ponovo uspostaviti održivost grčkog duga prije dogovora o novom programu pomoći”, rekao je, kako prenosi Hina.

Grčko neplaćanje nema nikakvog utjecaja na sposobnost EFSF-a da isplaćuje prinose vlasnicima obveznica, navodi se u priopćenju i dodaje da fond počiva na “snažnoj jamstvenoj strukturi” posuđivanja novca na tržištima kapitala.

Odbor direktora EFSF-a sastoji se od zamjenika ministara financija i visokih dužnosnika eurozone.

Izvor: Agencije