Oglasi

Grčka: Nećemo isporučiti turske vojnike, možemo im suditi

Grčka neće isporučiti osmoricu turskih vojnika koji su helikopterom prebjegli u Grčku nakon neuspjelog puča u julu 2016.
Osmorica turskih vojnika helikopterom su prešla na teritoriju GrčkeReuters/Arhiva

Grčka neće isporučiti osmoricu turskih vojnika koji su prebjegli nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, ali ponuda da im se sudi u Atini i dalje važi, saopćilo je danas Ministarstvo pravde Grčke.

Grčki ministar pravde Stavros Kontonis izjavio je novinarima da je o tom slučaju razgovarao u Atini sa zamjenikom turskog ministra pravde Bilalom Uçarom.

Kontonis je rekao da je Vrhovni sud odbacio zahtjev Turske za izručenje vojnika i da oni stoga neće biti vraćeni.

Helikopterom prešli u Grčku

"Naša strana objasnila je zakonski okvir koji je, nadamo se, turska strana u potpunosti razumjela", naveo je on.

Reuters podsjeća da su osmorica turskih vojnika helikopterom prešla na teritoriju Grčke 16. jula 2016, navodeći da strahuju za svoje živote.

Početkom prošle godine Vrhovni sud Grčke odlučio je ne izručiti turske vojnike koji su pobjegli u Grčku nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Turska je od Grčke zahtijevala njihovo izručenje, uz obrazloženje da su upleteni u pokušaj državnog udara i nazvala ih izdajnicima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.