Grčka najavljuje nove mjere nakon naglog skoka broja zaraženih

U Grčkoj su trenutno zabilježena 5.623 slučaja korona virusa (EPA)

Grčki ministar zdravlja Vassilis Kikilias najavio je nove mjere u cilju suzbijanja širenja korona virusa, nakon alarmantnog skoka broja novooboljelih u toj zemlji i broja pacijenata sa teškim oblikom infekcije.

Kikilias je nakon sastanka sa zdravstvenim i državnim zvaničnicima pozvao Grke, posebno mlade, da poštuju zaštitne mjere – nošenje maski i socijalno distanciranje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Apel građanima

Grčka je posljednja četiri dana zabilježila više od 150 novoinficiranih, a u nedelju su potvrđena 203 slučaja COVID-a 19, dok ih je prethodnog dana bilo 152.

“Nažalost, prijenos virusa pokazuje opasnu tendenciju rasta. Još jednom apelujem na mlade i na građane koji se ne drže ličnih mjera zaštite da razmisle o svojoj odgovornosti prema osjetljivim grupama i zemlji”, rekao je grčki ministar.

U Grčkoj su trenutno zabilježena 5.623 slučaja korona virusa, a 212 ljudi je umrlo od početka epidemije.

Obavezan test za ulazak iz pojedinih zemalja

Posjetiocima koji dolaze u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Holandije i Češke biće potreban dokaz – test da su negativni na korona virus, objavila je grčka vlada.

Grčka vlada je saopćila da će se isto zahtijevati od svih posjetilaca koji ulaze u Grčku preko njenih kopnenih granica, uključujući i grčke državljane koji se vraćaju kući.

Odluka je donesena nakon povećanja broja slučajeva korona virusa u zemljia, a stupiće na snagu 17. augusta.

Test ne može biti stariji od 72 sata, prenosi Reuters.

Vlada je također zabranila javna okupljanja, uključujući show programe i koncerte gdje publika ne sjedi.

Ona je saopćila i da restorani i barovi na Kritu, u Solunu, na Halkidikiju, Mikonosu, Parosu, Santoriniju, Antiparosu, Zakintosu i Kosu ne mogu da rade između ponoći i 7 sati ujutro.

Izvor: Agencije