Grčka modernizira svoje borbene lovce F-16

Brzina modernizacije aviona zavisit će od toga koliko letjelica bude moralo ostati u aktivnoj službi (EPA)

Grčka je potpisala sporazum sa američkim proizvođačem vojne opreme Lockheed Martin koji će joj omogućiti da modernizira svoju flotu borbenih aviona F-16 u narednih sedam godina, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Sporazum je, kako je navelo grčko Ministarstvo odbrane u subotu navečer, potpisan u utorak.

Ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos je rekao u Parlamentu početkom mjeseca da će 84 aviona tipa F-16 biti modernizirana do 2027. godine primjenom unaprijeđene tehnologije u okviru programa čija je vrijednost procijenjena na 1,7 milijardi dolara.

Brzina modernizacije aviona zavisit će od toga koliko letjelica bude moralo ostati u aktivnoj službi, prenosi AP.

Odbrambena saradnja

Američki State Department odobrio je potencijalan dogovor 2017. godine navodeći kako Sjedinjene Američke Države pomažu poboljšanju sigurnosti NATO saveznika kojeg smatraju važnim partnerom za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi.

Grčka je tokom finansijske krize bila suočena sa višegodišnjim smanjenjem vojnog budžeta. Zabrinuta zbog vojne ekspanzije Turske, prethodnih godina Grčka je proširila odbrambene veze sa SAD-om.

Američki državni sekretar Mike Pompeo potpisao je tokom posjete Atini u oktobru revidirani sporazum o odbrambenoj saradnji sa Grčkom kojim su proširene američke vojne aktivnosti u tri grčke baze i povećane operacije u američkoj pomorskoj bazi na Kritu.

Ove sedmice, sporazum je podnijet grčkom Parlamentu na ratifikaciju.

Izvor: Agencije