Grčka kupuje dronove od Izraela za kontrolu Mediterana

Grčka će te letjelice plaćati leasingom u naredne tri godine, po cijeni od 35 do 40 miliona eura (EPA)

Ministarstvo odbrane Grčke dogovorilo je nabavku dvije izviđačke bespilotne letjelice “Heron” od Izraela, za nadzor granice u Istočnom Mediteranu sa velikih visina, prema Turskoj i Libiji.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Grčka će te letjelice plaćati leasingom u naredne tri godine po cijeni od 35 do 40 miliona eura, prenosi Beta.

Dogovor o nabavci dronova postignut je početkom maja, nakon gotovo dvije godine pregovora, i dio je strateškog partnerstva Grčke i Izraela na vojnom, političkom i ekonomskom planu.

Prema ugovoru, izraelska kompanija IAI (Israeli Aerospace Industry Ltd) dat će na korištenje Grčkoj dvije izviđačke bespilotne letjelice “Heron”, opremljene pomorskim radarom, senzorima za dnevno i noćno osmatranje te satelitskom komunikacijom.

Upravljat će izraelski operateri

Ugovor će se obnavljati svake godine.

Nakon tri godine, Grčka će moći kupiti dva drona “Heron”.

Početak korištenja letjelica očekuje se u narednih šest mjeseci.

Leasing i korištenje drona podrazumijeva da će njima upravljati izraelski operateri sa zemlje.

Proizvođač će biti zadužen i za popravke i održavanje letjelice.

To znači da će sa matične baze na Kritu Grčka nadzirati međunarodne vode uz kompletnu obalu Turske, Kipra i Libije – odnosno veliki dio vanjske granice Evropske unije.

Osim strateškog odgovora Turskoj, novi dronovi koristit će se i za sprečavanje krijumčarenja migranata.

Učvršćivanje veza dvije zemlje

“Heron” može ostati u zraku do 52 sata, uz maksimalnu brzinu od 200 kilometara na sat.

Maksimalni radijus dejstva je 1.000 kilometara, uz mogućnost da se osmatraju i otkrivaju ciljevi na daljinama od gotovo 50 kilometara.

Nabavka bespilotnih letjelica učvrstit će strateške veze Grčke i Izraela.

Poslednjih godina Grčka s Izraelom dogovara remont i modernizaciju helikoptera AH-64 Apache, održavanje helikopterskih motora T-700 i mornaričkih helikoptera.

Grčka planira modernizaciju aviona Mirage 2000 i F-16, kao i svoje podmorničke flote, a održava i zajedničke vojne vježbe s Izraelom na moru.

Izvor: Agencije