Oglasi

Grčka: Još smo daleko od rješenja spora s Makedonijom

Očekuje se da će se premijeri Grčke i Makedonije sastati u četvrtak u susjednoj Bugarskoj.
Za Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom glasalo je 69 od 120 poslanikaEPA - Ilustracija

Grčka je danas saopćila da je "još daleko" od rješenja za višedecenijski spor s Makedonijom zbog imena bivše jugoslavenske republike uprkos postignutom napretku u pregovorima između dvije susjedne zemlje.

"U pregovorima s našim susjedima, koji se nastavljaju, postignut je znatan napredak, ali smo još daleko od završetka pregovora i postizanja sporazuma", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik grčke Vlade Dimitris Canakopulos, prenosi Reuters.

Očekuje se da će se premijeri Grčke i Makedonije sastati u četvrtak u susjednoj Bugarskoj, na marginama samita EU-a i Zapadnog Balkana, navodi britanska agencija.

Canakopulos je danas rekao da će taj sastanak biti "veoma koristan i važan", ali da bi se dvije zemlje možda morale sastati i u novoj rundi pregovora kako bi se riješio spor.

Glasnogovornik Vlade Grčke rekao je i da će bilo kakav sporazum biti obuhvatan i da će, u glavnim crtama, sadržavati određene ciljeve i vremenski okvir za postizanje tih ciljeva.

Ne postoji brzo rješenje

"To neće biti rješenje koje će se postići pritiskom na dugme", napomenuo je Canakopulos, ponovivši da Grčka želi kombinovani naziv koji bi se koristio na međunarodnim forumima.

Grčka odbija priznati susjednu državu, bivšu jugoslavensku republiku, pod sadašnjim imenom Makedonija jer smatra da taj naziv podrazumijeva polaganje teritorijalnih prava na sjevernu grčku regiju koja nosi isto ime.

Zbog toga Atina blokira napore Skoplja ka pridruživanju NATO-u i EU-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.