Grčka jača restrikcije zbog povećanja broja oboljelih

U Grčkoj je od početka pandemije potvrđeno 14.738 slučajeva COVID-19 (EPA)

Grčke vlasti su danas pooštrile restriktivne mjere kako bi zaustavile širenje korona virusa na širem području Atine, rekavši da pandemija pokazuje trend stalnog porasta, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Od ponedjeljka do 4. oktobra, vlasti su odredile da gornja granica na svim javnim okupljanjima na otvorenom bude devet osoba, dok je obustavila koncerte u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Vlasti su, također, uvele limit da na sahranama, svadbama i krštenjima može prisustvovati najviše 20 osoba.

Ljudi stariji od 68 godina su pozvani da smanje kretanje, izbjegavaju javni prijevoz i nose maske.

Vlasnici privatnog i javnog sektora morat će osigurati da se 40 posto poslova radi od kuće i primjenjuju rad u smjenama.

Ponovno izricanje zabrana

Porast broja zaraženih posljednjih mjeseci je prinudio vlasti da postepeno ponovo izriču zabrane, uključujući i obaveznu upotrebu maski u svim zatvorenim javnim i privatnim prostorima. U Grčkoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 339 novih slučajeva korona virusa, saopćeno je u Atini.

Od toga su 64 slučaja povezana sa već poznatim izvorima infekcije, a 39 slučajeva je potvrđeno na graničnim prelazima, prenosi agencija ANA.

U Grčkoj je od početka pandemije potvrđeno 14.738 slučajeva COVID-19. U posljednja 24 sata od korona virusa preminule su još dvije osobe, a ukupan broj preminulih je 327.

Izvor: Agencije