Oglasi

Grčka izdala licence za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe

Legalizacija u rekreativne svrhe se još ne razmatra, rekao je zamjenik ministra ekonomije Stergios Pitsiorlas.
Procjenjuje se da će 14 licenci donijeti 185 miliona eura investicijaAP/Ilustracija

Grčka je izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrijednog milijarde eura.

Nakon što je prošle godine legalizirala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je prvo izdala dvije licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopćilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja, prenosi Reuters.

"Postoji ogroman interes, pretežno iz Kanade i Izraela... Neki od potencijalnih investitora su ogromni", rekao je na konferenciji za novinare Stergios Pitsiorlas, zamjenik ministra ekonomije.

Legalizacija kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra, dodao je on u odgovoru na pitanje novinara, prenosi Tanjug.

Liječenje niza teških bolesti

Prema riječima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za 12 do 18 mjeseci.

Očekuje se da će 14 licenci dovesti do otvaranja više od 750 radnih mjesta i donijeti 185 miliona eura investicija.

Smatra se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u liječenju niza teških bolesti, ali vlasti nemaju precizne podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Velika Britanija, Njemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis.

U junu je Kanada postala druga zemlja u svijetu, nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizirala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.