Grčka i eurozona bez dogovora o dugu

Usuglašavanje zajedničke izjave propalo je kada je Varoufakis telefonom razgovarao s kolegama iz vlade (AP)

Nova grčka lijeva vlada i međunarodni kreditori nisu se u srijedu uspjeli dogovoriti o tome kako dalje s nepopularnim programom pomoći, a novi pokušaj imat će u ponedjeljak, dok vrijeme za postizanje financijskog sporazuma istječe.

Tijekom sedmosatnog hitnog sastanka u Bruxellesu koji je završio iza ponoći, ministri financija eurozone nisu s Grcima mogli usuglasiti čak ni zajedničku izjavu o idućim koracima.

Obje strane, međutim, ne žele govoriti o neuspjehu i ustraju u tome da nema razdora, prenosi Hina.

“Imali smo intenzivne razgovore, kontsruktivne, pokrili smo puno područja, ostvarili i napredak, ali nedovoljan da bi došli do zajedničkih zaključaka”, rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjendik Eurogrupe ministara financija eurozone.

Propalo usaglašavanje izjave

“Nismo išli u detaljne prijedloge niti u pregovore o sadržaju programa, nego smo jednostavno pokušali odrediti iduće korake u danima koji slijede. Nismo to bili u stanju dogovoriti”, istaknuo je.

Grčka do ponedjeljka neće imati daljnje kontakte sa stručnjacima Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke, dodao je Dijsselbloem.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis izjavio je da “sada krećemo prema idućem sastanku u ponedjeljak”. “Nadamo se da ćemo tada doći do zaključka koji će biti optimalan i iz perspektive Grčke i europskih partnera”.

Europski diplomati kažu da je usuglašavanje zajedničke izjave propalo kada je Varoufakis telefonom razgovarao s kolegama iz vlade.

Grčki premijer Alexis Tsipras ostao je na tvrdim stajalištima znajući da oni koji su ga izabrali za premijera žele da prekine program pomoći koji Grci smatraju odgovornim za rastuće siromaštvo.

Premijer odbija produžiti sadašnji paket od 240 milijardi dolara koji istječe 28. veljače, kao i suradnju s dužnosnicima tzv. trojke (EU-a, MMF-a i Europske središnje banke) koji nadziru grčke javne financije.

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble rekao je da, ako Grčka ne želi produžiti sadašnji program, najveći u financijskoj povijesti, “onda je to to”, aludirajući da će Njemačka prestati pomagati ili oprostiti dug.

Pozicije nešto jasnije

Upitan je li “Grexit”, izlazak Grčke iz eurozone na dnevnom redu, Varoufakis je novinarima rekao: “Apsolutno ne”.

U društvu zamjenika premijera Yanisa Dragasakisa, ministar financija je iznio nove poglede svoje vlade oko idućih koraka koji bi trebali dovesti do usuglašenog restrukturiranja duga, ali nije predložio nikakav službeni dokument, kažu sudionici sastanka.

“Pozicije su sada nešto jasnije, ali još puno toga treba napraviti idućih dana”, rekao je izvor iz EU-a.

Budno pazeći na problem koji bi mogao izazvati ponavljanje poremećaja na bankarskom i financijskom tržištu od prije tri godine, na sastanku je bio i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Partneri Atene upozorili su da je vremena malo, jer bilo kakva promjena u sadašnjem paketu pomoći zahtjeva ratifikaciju u nacionalnim parlamentima nekoliko zemalja kreditora.

Izvor: Agencije