Grčka – ekonomski oporavak ili dublja kriza

Grčka se odnedavno opet nalazi u fokusu svjetske javnosti i to zbog odluke premijera Antonisa Samarasa da zatvori državnu radioteleviziju ERT.

Mnogi smatraju da je to bio najlakši način da ispuni uvjet međunarodnih kreditora – otpuštanje 2.000 javnih službenika do kraja juna. Međutim, zbog tog poteza produbljava se politička kriza u zemlji, a na ulicama se organiziraju masovni protesti.

Kako kaže naša novinarka Dijana Mujanović, koja izvještava iz Atine, ti protesti su za nekog način da se izbori za svoja prava, a za nekog način da zaradi koji dinar poput nezaposlenog Giorgosa, koji je izgubio dom.

Svaki put kada neko demonstrira dolazi sa svojom tezgom, jer, kako kaže, narod mora jesti.


Srboljub Antić o gašenju televizije ERT

„Nema toliko posla, jer narod nema novca. Ljudi ostaju bez domova, radnje se zatvaraju“, kaže Giorgos.

Mladi bez perspektive

Ovaj put došao je ispred zgrade državne radiotelevizije ERT, gdje građani i radnici danima demonstriraju zbog njenog zatvaranja.

Među njima je i Giannis Serpanis, koji je 17 godina radio na ERT-u kao tonac. No jednim potpisom resornog ministra on i još 2.600 njegovih kolega ostali su bez posla, postavši tako dio statistike o nezaposlenosti koja se u ovoj zemlji popela na čak 27,2 posto. 

„Ne mogu to da prihvatim. Teško je. Osjećam se izdanim. Radio sam ovdje tolike godine, za malu platu, svega 1.050 eura. Nisam mislio da sam prijetnja nekome. Na kraju, izgleda da jesam i tokom jednog popodneva svi smo ostali bez posla“, ogorčen je Serpanis.

On kao radnik sa iskustvom možda i ima šansu da nađe posao, ali mlade generacije svoju budućnost ne vide. Čak 64 posto mlađih od 25 godina je nezaposleno.

„Kakvoj budućnosti se možemo nadati mi mladi. U privatnom sektoru plate su pale ili traže da mjesecima radiš bez plate, a i kad se to desi novac, onih 250 eura što ti daju, dobiješ na crno. Ne znam hoćemo li ikada zaraditi penziju“, mišljenje je studentice Hrise Vainanidi.

‘Grčka – uspješna priča’

No, uprkos ovako poraznoj statistici o nezaposlenosti, premijer Antonis Samaras Grčku je nazvao uspješnom pričom.

Činjenica je da su, primjera radi, kamate na grčke obveznice u odnosu na prošlu godinu pale sa 30 na devet posto, te da prihodi od poreza rastu. Godinu 2013. Grčka bi mogla završiti i sa budžetskim suficitom, a naredne godine možda ostvariti čak i ekonomski rast.

Panagiotis Petrakis, profesor na Ekonomskom fakultetu, smatra da je Grčka na dobrom putu, ali daleko od uspješne priče.

„Sve to znači da se ekonomija polako stabilizira, broj nezaposlenih se povećava, ali polako, ne onako brzo kao nekad. No ne stvaraju se uvjeti kako bi 1,5 miliona nezaposlenih dobilo posao. Bit će potrebno barem još dvije do tri godine da privatni sektor stane na noge, da se banke stabiliziraju i da se smanji broj loših kredita“, objašnjava Petrakis.

Međutim, Samarasovu uspješnu priču građani ne vide. Većini njih novčanici su sve tanji.

Vanredni izbori

„Uzrok ekonomske krize u Grčkoj je politika. I upravo kao što pokušavaju riješiti problem ERT-a njegovim gašenjem, pokušavaju riješiti i ekonomski problem uništavajući zemlju. Sve se to događa samo zato da bi zaštitili interese političke klase koja je i izazvala sve ove probleme, kao i elite koja okružuje te političare“, kaže Giorgos Pleios, politički analitičar.

Odluka da se ugasi državna radiotelevizija uzrokovala je novu političku krizu i dovela zemlju na korak do vanrednih izbora.

„Još se nismo izvukli od mogućeg bankrota. Zemlja još nije izašla iz krize. Ako odemo na izbore za to će biti kriva isključivo Nova Demokratija i premijer Antonis Samaras“, tvrdi Andreas Papadopulos iz Demokratske ljevice.

Tog scenarija boje se svi, jer će, ukoliko Grci budu primorani, opet izaći na birališta i ekonomija doživjeti novi debakl. I ono malo postignutog napretka bilo bi izbrisano. Povjerenje investitora ponovo bi bilo izgubljeno, finansijske injekcije od kreditora prestale bi pristizati.

„Koalicioni partneri u grčkoj Vladi tvrde da to ne žele. Pregovaraju, kako kažu. No, istina je da nijedan scenarij još nije isključen“, kaže naša novinarka.

Izvor: Al Jazeera