Grčka: Dogovor o smanjenju duga Atine do 21. juna

Predstavnici kreditora će se 14. maja vratiti u Atinu kako bi sproveli četvrtu i završnu reviziju paketa pomoći (Arhiva)

Grčka i njeni kreditori će do 21. juna završiti pregovore o načinima za smanjenje ogromnog nivoa grčkog duga, izjavio je grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos.

On je, nakon sastanka ministara finansija eurozone u Sofiji, ponovio da Grčka ne želi novu kreditnu liniju iz predostrožnosti po isteku aktuelnog programa pomoći u augustu, ali da će biti pojačanog nadzora od strane kreditora u periodu posle okončanja ovog programa, prenosi Reuters.

Četvrta i završna revizija

Dodaje i da će se predstavnici kreditora 14. maja vratiti u Atinu kako bi sproveli četvrtu i završnu reviziju paketa pomoći.

“Veoma smo zadovoljni sastankom eurogrupe”, zaključio je Tsakalotos.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker razgovarao je u srijedu u Atini sa grčkim zvaničnicima o planiranim fiskalnim reformama u toj zemlji nakon njenog izlaska iz programa međunarodne pomoći za nekoliko mjeseci.

Ljevičarska vlada premijera Alexisa Tsiprasa obećala je kreditorima da će nastaviti s privatizacijom infrastrukture i drakonskim kontrolama potrošnje nakon završetka programa krajem augusta, u zamjenu za povoljnije uslove otplate dugova, izvještava agencija AP.

Izvor: Agencije