Njemačka odbila novi zahtjev Grčke za reparaciju

Grčki parlament je izvještaj o šteti tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu izradio prije tri godine (EPA)

Vlada Njemačke danas je odbacila nove zahtjeve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svjetskog rata koji su usvojeni u grčkom Parlamentu, prenose njemački mediji.

„Stav njemačke Vlade po ovom pitanju je nepromijenjen. Pitanje njemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitivno je riješeno“, izjavio je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert, prenosi portal A1on.

On je objasnio kako je Njemačka svjesna historijske odgovornosti, ali kako je pitanje isplate vojne odštete za Berlin riješeno.

„Mi smo svjesni krivice i velike nepravde koju su Njemačka i Nijemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i eurozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri“, istakao je on

Preporuke Vladi

Parlament Grčke sinoć je usvojio preporuku vladi te zemlje da od Njemačke traži isplatu ratne odštete za period nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Riječ je o preporuci kojom se od grčke vlade traži da podnese zvanični zahtjev za naplatu ratne odštete za stradanje ljudi i uništavanje imovine tokom nacističke okupacije, prenijela je Anadolija.

Protiv preporuke glasala je radikalna desničarska partija Zlatna zora.

Zastupnicima se uoči glasanja obratio grčki premijer Alexis Tsipras koji je kazao da Grčka ima pravo na naplatu ratne štete od Njemačke, te je najavio da će od zvaničnog Berlina to tražiti i u pisanoj formi.

‘Historijska i moralna obaveza’

„Zahtjev za naplatu ratne štete ne smatramo nekom vrstom pandama kreditima koje su nam evropski saveznici dali tokom ekonomske krize. To je naša historijska i moralna obaveza“, kazao je Tsipras.

Grčki parlament je izvještaj o šteti tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu izradio prije tri godine.

Za odštetu porodicama stradalnika i materijalnu štetu Grčka će tražiti blizu 300 milijardi eura.

Uporedo s tim, Grčka će tražiti i povrat umjetnina koje su iz te zemlje otuđene za vrijeme rata.

Njemačka strana odbacuje zahtjev za nadoknadu štete iz rata koji je završen prije više od sedam decenija.

Berlin tvrdi da je 1960. godine platio 115 miliona njemačkih maraka ratne odštete i da je time ta tema s pravnog aspekta zatvorena.

Izvor: Agencije