Grčka: Ako uđu Turci, otok sravniti sa zemljom

Ovo je crvena linija koja je prihvaćena i od strane vlade, rekao je, prema Ekathimeriniju, načelnik Generalštaba grčke vojske (Arhiva)

Načelnik Generalštaba grčke vojske Evangelos Apostolakis upozorio je Tursku da će Grčka odlučno odgovoriti u slučaju „eskalacija turskih provokacija“, prenosi MIA.

Apostolakis je tokom susreta sa grčkim novinarima istakao operativnu sposobnost i pripremljenost grčke vojske u slučaju da budu ugroženi suverenitet i teritorijalni integritet države.

„Ako budu ušli na neki nenaseljeni otok, mi ćemo otok sravniti sa zemljom. Ovo je crvena linija koja je prihvaćena i od strane vlade“, rekao je, prema Ekathimeriniju, načelnik Generalštaba grčke vojske, dodajući da je za Grčku najvažnije da osigura mir u regiji.

Turski borbeni avioni nadlijetali su danas u više navrata grčka ostrva Onazis i Kastelorizo bez podnošenja plana leta, saopštio je grčki generalštab.

Dva turska borbena aviona su na visini od oko 7.600 metara nadlijetali ostrvce Onazis u dva navrata, prenijela je agencija ANA.

Osigurati ravnotežu u regiji

Komentirajući strateški dijalog između SAD-a i Grčke koji je održan prošle sedmice, Apostolakis je rekao da Washington traži način kako da osigura ravnotežu u regiji, a da „Grčka igra pozitivnu ulogu i predstavlja most u takvim namjerama“.

Turska je u junu suspendirala readmisijski sporazum s Grčkom, nakon odluke Atine da iz pritvora pusti četvericu turskih vojnika.

To je pogoršalo odnose između dva susjeda, koji su historijski regionalni rivali.

Izvor: Agencije