Grci: Vlada i kreditori vode nas u propast

Pregovori Grčke i njenih međunarodnih kreditora ušli su u novu fazu, nakon što su jučerašnji sastanci u Briselu rezultirali povlačenjem predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa pregovaračkog stola.

“Među nama postoje velike razlike u većini ključnih tema. U posljednje vrijeme nismo napravili nikakav napredak u prevazilaženju tih razlika. Zbog toga smo još daleko od bilo kakvog dogovora“, kazao je Gerry Rice iz MMF-a.

Grci gube nadu da će njihova vlada postići dogovor sa kreditorima, a povlačenje MMF-a ulijeva novu dozu straha, jer niko ne zna kakve će biti posljedice takve odluke.

“Vlada i kreditori vode nas ravno u propast. Ne postoji šansa da se postigne sporazum. Dug je toliko masivan da se teoretski ne može otplatiti. To svi znaju“, mišljenja je penzioner Kostas.

“Svake sedmice mislimo da će se nešto značajno desiti u petak te da li da dižemo novac iz banke da nam se narednog ponedjeljka ne bi desila situacija kao na Kipru, da banke budu zatvorene. Nažalost, vrlo sam pesimističan i mislim da nisam jedini“, smatra Vangelis Grigoriadis, stanovnik Atine.

Njegov sugrađanin Spiros Deliakis kaže: “Ja samo čekam. Osjećam se bespomoćno jer ne mogu ništa promijeniti. Podigao sam ušteđevinu i sada samo čekam.”

Gdje postoji volja, postoji i način

Da situacija bude još gora, posljednji podaci o rastu nezaposlenosti, koja je dostigla 26,6 posto, samo su dodali ulje na vatru.

“Ne vidim rješenje. Mislim da će u narednih pet godina, stopa nezaposlenosti ostati prilično ista. Moj savjet novim generacijama jeste da emigriraju čim steknu diplomu. Neka idu bilo gdje, jer ovdje budućnosti za njih nema“, navodi Giannis Nestoras, nezaposleni inženjer.

Bez obzira na trenutne poteškoće u pregovorima, kancelarka Angela Merkel insistira da sve strane moraju dati sve od sebe, kako bi se postigao kompromis.

„Ovo sam često govorila proteklih dana. Gdje postoji volja, postoji i način. Ali volja mora doći sa svake strane. Zbog toga je veoma bitno da nastavimo razgovarati“, naglasila je Merkel.

Četiri mjeseca bezuspješnih pregovora uzimaju sve veći danak na grčku ekonomiju.

Od dolaska premijera Alexisa Tsiprasa na vlast, ukupna vrijednost grčke berze smanjila se za 18 milijardi eura, dok je stopa BDP-a već dva kvartala u minusu.

Izvor: Al Jazeera