Grci ponovo protestiraju protiv imena Makedonije

Više od 100.000 Grka izašlo je na proteste prošle nedjelje (EPA)

Organizatori nedavno održanog prosvjeda protiv ratifikacije Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, pozvali su na novi prosvjed koji će biti održan danas, a uoči glasanja o ratifikaciji sporazuma u grčkom parlamentu. 

U obrazloženju je navedeno kako je riječ o “ultimativnom pokušaju da se spreči ratifikacija sramnog sporazuma”, prenosi Kathimerini.

“Odbor za borbu o grčkom karakteru Makedonije”, organizacija koja prosvjeduje protiv Sporazuma kojim bi se Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija, pozvala je Grke da, ususret glasanju o ratifikaciji sporazuma, izađu na atenski trg Sintagma, ispred grčkog parlamenta, i izraze svoje protivljenje, prenosi agencija MIA.

“Nitko da ne ide na posao. Radnje i škole da ostanu zatvorene, državni službenici da se ne pojave na svojim radnim mjestima, grčka zastava na pola koplja da se postavi na svakoj kući, zvona crkve da zvone u znak žaljenja. Svakom Grku i Grkinji dugujemo za to što su ostavili svoje obitelji i žrtvovali su se da Makedonija ostane Grčka”, navodi se u pozivu organizatora.

Prosvjedi su održani i tokom vikenda kada je najmanje 25 policajaca ozlijeđeno, a sedam osoba uhapšeno.

Sudionici prosvjeda su bakljama, “molotovljevim koktelima”, kamenjem, bojom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem.

Glasanje kasno večeras

Grčki parlament bi trebao kasno večeras glasati, čime bi se zaključila dvodnevna rasprava o novom imenu “Sjeverna Makedonija” za susjednu državu. 

Rasprava je bila žestoka od prvog dana kada je čelnik konzervativne oporbene stranke Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis obećao da će upotrijebiti “sva sredstva” kako bi zaustavio ratifikaciju sporazuma o imenu Sjeverna Makedonija. 

Mitsotakisova “sredstva” mogla bi uključivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Alexisu Tsiprasu, no on je isto takvo glasovanje pokrenuto na svoju inicijativu preživio prošli tjedan, ali s minimalnom većinom. 

Grčkog premijera podržala su 151 od 300 zastupnika, a novo glasanje moglo bi odgoditi odluku o imenu do idućeg tjedna. 

Zbog tog spora Tsiprasovu vladajuću koaliciju prošli tjedan napustila je desna stranka Neovisni Grci, a njezin čelnik Panos Kammenos odstupio je s dužnosti ministra obrane. Time je ugrožena vladajuća većina u parlamentu. Tsiprasova Syriza ima 145 zastupnika, no premijer u usvajanju dogovora računa na disidente iz manjih stranaka. 

Ustupci iz Skoplja

Očekuje se da će grčki parlament potvrditi sporazum s minimalnom većinom, usprkos protivljenju oporbe i javnosti. Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na sjevernu pokrajinu Grčke te da im Skoplje želi ukrasti helenski identitet. 

Makedonski premijer Zoran Zaev je kao znak dobre volje u lipnju izmijenio ime zračne luke i ulica koje nose ime grčkog vladara Aleksandra Velikog (Makedonskog) čiji spomenik krasi glavni skopski trg. 

Skoplje je svoj pravni dio već odradilo, dodavši geografsku odrednicu svome imenu kako bi se razlikovala od grčke pokrajine. Ako grčki parlament ratificira sporazum, Atena će priznati susjednu državu pod novim imenom. 

U nedjelju je na poziv desničarskih nacionalističkih skupina protiv prihvaćanja novog imena prosvjedovalo više od 100.000 ljudi. Središte Atene zauzele su tisuće ljudi s plavo-bijelim grčkim zastavama od koji su mnogi došli iz svih dijelova zemlje. 

Prema AFP-a, lokalni stanovnici tvrdili su da je skup u Ateni bio najveći posljednjih desetljeća i da je daleko premašio prosvjede protiv mjera štednje na koje su Grci bili primorani diktatom međunarodnih kreditora. Na prosvjedu je bilo ozlijeđeno tridesetak ljudi, uglavnom policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije