Grci opet na ulicama zbog imena Makedonije

Protesti su istovremeno održani u nekoliko gradova, ali i na nekim većim grčkim otocima (EPA)

Veliki broj Grka izašao je na ulice najvećih gradova na sjeveru države, protiveći se prijedlogu Vlade za rješavanje pitanja makedonskog imena.

Najmanje 2.000 ljudi okupilo se u Pelli, povijesnom središtu antičke Makedonije u kojemu se rodio Aleksandar Veliki, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja, što je upola manje nego što su predvidjeli organizatori.

“Pozivamo susjede koji ne poznaju povijest da dođu, posjete naše muzeje i arheološka nalazišta i vide da je Makedonija grčka”, poručio je okupljenom mnoštvu gradonačelnik Chalkidone, Ioannis Tsouknidas.

Prosvjedi su se održali istodobno u desetak gradova u pokrajini Makedoniji, na sjeveru Grčke.

Manji prosvjedi su organizirani u srednjoj Grčkoj te na otocima Kreti, Rodosu, Krfu i Kosu.

Opozicija, lokalne vlasti, svećenici

Prosvjedi su se održali u 24 grada a u svakom je sudjelovalo “500 do 1.000 ljudi”, po procjeni policije.

Skupove su organizirali tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atene i Skoplja, prenosi AP. 

Među sudionicima prosvjeda bilo je političara iz opozicijskih stranaka, lokalnih dužnosnika, ali i veliki broj svećenika Grčke pravoslavne crkve, javila je grčka agencija ANA.

Sudionici skupova su mahali grčkim zastavama, nosili transparente i vjerske simbole te uzvikivali slogane kao što su “Grčka znači Makedonija” i “Dalje ruke od Makedonije”.

Grčka ne želi priznati susjednu zemlju pod tim imenom i službeno je zove FYROM (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija).

Izvor: Agencije