Oglasi

Grci idu na izbore nakon Tsiprasovog poraza na evropskim izborima

Premijer je izbore sazvao četiri mjeseca prije isteka mandata, pošto je Nova demokratija pobijedila njegovu Sirizu na evropskim izborima prošlog mjeseca.
Alexis Tsipras očito nije uspio kapitalizirati ekonomski oporavak zemljeEPA

Grčki predsjednik prihvatio je zahtjev premijera Alexisa Tsiprasa da raspusti Parlament, što je formalni korak prema prijevremenim izborima, koje je Tsipras sazvao za juli, nakon što je izgubio na izborima za Evropski parlament.

Tsipras je izbore sazvao četiri mjeseca prije isteka mandata, pošto je opoziciona konzervativna stranka Nova demokratija pobijedila njegovu ljevičarsku Syrizu za 9,5 posto na evropskim izborima prošloga mjeseca.

Vlada je predložila da izbori budu održani 7. jula.

Tsipras je rekao da se tako neće protratiti vrijeme na kampanju do isteka njegova mandata u oktobru, koja bi mogla poremetiti ekonomski napredak ostvaren proteklih godina.

Oporavak od recesije

Na vlasti četiri godine, Tsipras (44) je smatrao evropske izbore glasanjem o povjerenju svojoj politici.

Premijer očito nije uspio kapitalizirati ekonomski oporavak zemlje i poboljšanje makroekonomskih pokazatelja.

Grci se teško oporavljaju od duboke recesije i još uvijek pate zbog stope nezaposlenosti od 18 posto, najviše u Evropi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.