Grci cijelu sedmicu raspravljaju o Prespanskom sporazumu

Prema grčkom Ustavu, sporazum iz Prespe ne mora biti izglasan od većine zastupnika kako bi stupio na snagu (EPA)

Predsjednik grčkog Parlamenta Nikos Voutsis odlučio je da rasprava o Prespanskom sporazumu s Makedonijom traje dva dana u parlamentarnom Odboru za odbranu i vanjske poslove i potom još dva dana na plenarnoj sjednici Skupštine, prenosi ANA-MPA.

Prespanski sporazum je na razmatranju u parlamentarnom Odboru za odbranu i spoljne poslove bio jučer, a bit će i danas, dok će rasprava na plenarnoj sjednici će početi u srijedu.

Sporazum, koji je makedonsko Sobranje ratificiralo, predviđa promenu imena sjevernog susjeda Grčke u Republika Sjeverna Makedonija, čime se okončava dugogodišnji spor dvije države.

Tri članka Nacrta

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo vanjskih poslova, naslovljen „Ratifikacija konačnog sporazuma o rješavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Vijeća sigurnosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu”, sadrži tri članka.

Prvi članak je Prespanski sporazum u cjelosti, drugi se odnosi na podizanje nivoa Ureda za veze u Skoplju u ambasadu i Ureda za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat.

Treći članak objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Različita tumačenja

Prema grčkom Ustavu, sporazum iz Prespe ne mora biti izglasan od većine zastupnika kako bi stupio na snagu, ali kao što je ranije objasnio Voutsis, sporazum bi trebao biti izglasan od 151 od 300 zastupnika grčkog Parlamenta zbog dobrobiti države te da se pokaže da takva većina postoji, prenijele su ranije agencije.

U suprotnom, kako je istakao Voutsis, postojala bi različita tumačenja sporazuma.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u junu, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i Parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

Izvor: Agencije