Graničnoj policiji Hrvatske iz fondova EU-a deset miliona eura

Za opremanje granične policije 'tehničkim uređajima i opremom za nadzor vanjske granice EU-a' osigurano je 1,13 miliona eura (Arhiva)

Granična policija Hrvatske dobit će iz fondova Evropske unije više od deset miliona eura, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

“Samostalni sektor za šengensku koordinaciju i fondove Evropske unije je od 22. rujna 2017. do 4. listopada 2018. donio deset odluka o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekata u okviru Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta za financijsku potporu u području vanjskih granica i viza, kojima će granična policija iz EU fondova dobiti više od deset milijuna eura”, saopćio je MUP Hrvatske.

Odlukom o dodjeli finansijskih sredstava iz Fonda za unutrašnjost sigurnost u potpunosti su osigurani servisi i održavanje dva helikoptera AW 139 za 2018. u cilju potpune operativnosti helikoptera za nadzor državne granice na kopnu i moru u vrijednosti 600.000 eura, prenosi Hina.

Za smještaj policajaca iz cijele Hrvatske koji rade na ispomoći na zaštiti zelene granice u sisačko-moslavačkoj, karlovačkoj i ličko-senjskoj policijskoj upravi osigurano je dva miliona eura.

Tehnički uređaji i oprema

Još 270.000 eura osigurano je za smještaj policajaca koji pomažu u zaštiti zelene granice u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Za opremanje granične policije “tehničkim uređajima i opremom za nadzor vanjske granice EU-a” osigurano je 1,13 miliona eura.

Finansirana oprema uključuje nabavu 80 ručnih termovizijskih uređaja, 240 ručnih svjetiljki i 240 čeonih lampi kako bi policajci mogli bolje provoditi zaštitu državne granice noću, navodi MUP.

Također, sa 120.000 eura osigurana je nabava prijenosnih računara za potrebe efikasnijeg nadzora vanjske granice EU-a, dok je 330.000 eura osigurano za operativne troškove goriva za helikopter za nadzor vanjskih granica.

MUP Hrvatske saopćio je da je iz Fonda za unutrašnju sigurnost osigurano 780.000 eura za nabavku ručnih termovizijskih uređaja, dok iz istog fonda 4,7 miliona eura ide za nabavu stacionarnih sistema za nadzor državne granice na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Osim toga, iz fonda je osigurano 1,64 miliona eura za nabavku terenskih vozila, a 25.000 eura za nabavku prijenosnih dnevnih i noćnih kamera.

Izvor: Agencije