Oglasi

Granični spor Slovenije i Hrvatske mogao bi potrajati godinama

Ljubljana u sporu sa Zagrebom očekuje znake dobre volje u prihvatanju presude arbitražnog suda, kaže savjetnik slovenskog premijera.
Hrvatska potcjenjuje posljedice ako stvar u vezi Piranskog zaljeva ostane u mirovanju i neriješena, smatra Roman KirnEPA - Arhiva

Savjetnik za vanjsku politiku slovenskog premijera Marjana Šarca izjavio je da Slovenija u graničnom sporu s Hrvatskom očekuje znakove dobre volje u prihvatanju presude arbitražnog suda, no da treba računati i na to da spor godinama ostane neriješen ako Hrvatska ostane na odbijanju arbitražne odluke, što bi imalo negativne posljedice na međusobne odnose.

"Moramo biti spremni na situaciju da to pitanje godinama ostane otvoreno, ali to opterećuje naše odnose, jer stvar ostaje u mirovanju, što nije bez posljedica koje Hrvatska podcjenjuje", kazao je za ljubljansko Delo Roman Kirn, profesionalni diplomat, a sada savjetnik za vanjskiu politiku u uredu predsjednika Vlade.

Dodao je da je takav slovenski stav uvjetovan hrvatskim odbijanjem arbitražne presude o granici i njenim nepriznavanjem presude zbog kontaminacije arbitraže sa slovenske strane.

"Hrvatska pozicija je da je ta odluka konačna, pa se postavlja pitanje kako dalje. Kao diplomat, rekao bih da treba pričekati na znake dobre volje, koji bi obnovili povjerenje do te mjere da možemo pristupiti rješavanju spornih pitanja", kazao je Kirn, dodavši da Hrvatska potcjenjuje posljedice ako stvar ostane u mirovanju i neriješena.

Nerazumljiv slovenski antiamerikanizam

Kirn, nekadašnji slovenski ambasador u Washingtonu, rekao je da Vlada želi popraviti odnose sa SAD-om, koje je prijašnja zanemarila, te da mu je još uvijek nerazumljiv "antiamerikanizam, koji je jako usidren u slovenskoj javnosti", a suprotan je ulozi SAD-u u stabilnosti Evrope i onome što je SAD zadnjih desetljeća učinio za jugoistok Europe, no da lično ne bi očekivao intervenciju SAD-a ili Evropske unije kada je riječ o slovensko-hrvatskom sporu o granici.

Po njegovim riječima, u naravi traženja intervencije od stranih jakih aktera namjera da se dođe do nekog "političkog" kompromisa dviju strana, dok Slovenija stalno ističe da je riječ o pravnom, a ne političkom pitanju, što je riješeno arbitražnom presudom, pa na tome i sada insstira.

"Ako smo, naprimjer, imali ranjiv i lošiji položaj ne samo u odnosu prema Hrvatskoj, ne bi li bilo logično razmišljati da s našom lukom u Kopru ili nekom drugom investicijom privučemo zanimanje američkog kapitala, a time onda i američke politike", kazao je Kirn, zamjerivši prijašnjim vladama da će odlazak prethodnog premijera a sadašnjeg ministra vanjskih poslova Mire Cerara u Washington pred kraj godine biti prvi takav nakon punih devet godina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.