Granični apsurdi Bosne i Hercegovine

Nakon najave da bi Bosna i Hercegovina do kraja godine sa zvaničnom Podgoricom mogla potpisati ugovor o granici, ostaje da se to pitanje riješi i sa Hrvatskom i Srbijom.

Građani koji žive uz granicu naviknuti su na granične apsurde. Izuzetak nije ni dio Bosne i Hercegovine, kod Rudog, koji je potpuno okružen teritorijom Srbije.

Seoska idila u mjestu koje je u Bosni i Hercegovini poznato kao Međurječje, a u Srbiji kao Sastavci.

Dilema i za mještane – gdje žive.

“Ni na nebu ni na zemlji, niti sam u Bosni niti u Srbiji, u Bosni stanujem, u Srbiji su mi dokumenti”, kaže mještanin Radojica Radović.

Teritorijalno, Međurječje je u Bosni i Hercegovini. Srbija je ovdje izgradila sve infrastrukturne objekte – policijsku stanicu, ambulantu, poštu, mjesni ured, dalekovode, osnovnu školu. U toj školi je Radojica kao nastavnik zaradio penziju.

Sada ima vremena razmisliti, kako riješiti ovaj međudržavni fenomen: “Nije ovo vrijedno toliko, daj neka Srbija isplati Bosni ili Bosna Srbiji”

U selu vrijede posebna pravila plaćanja. Kako je do Crne Gore dvadesetak kilometara, putnici koji svrate u lokalni kafić, centar društvenih zbivanja, mogu izmiriti račun u markama, dinarima ili eurima.

“Samo da je para, kriza je, uzima se što ti narod da, ne probiraj pare”, ističe Tole Drobnjaković, stanovnik Međurječja.

Okruženo Srbijom

Međurječje nije biralo sudbinu. Mala bh. enklava od davnina je u potpunosti okružena Srbijom.

Stanovnici do svoje opštine, udaljene desetak kilometara, moraju preći dva granična punkta. Onaj bosansko-hercegovački i države Srbije.

Miroslav Grabovčić, zaposlen u administraciji grada Priboja u Srbiji, kamo gravitira većina mještana, preko mosta odlazi do Rudog. Ali, priča i o strateškom položaju sela.

“Kroz ovo ostrvo prolaze sve vitalne infrastrukturne stvari za dvije trećine opštine Priboj koja se nalazi iza ovog ostrva našeg, za nas male državice Međurječje”, navodi Miroslav. 

Iz Bosne i Hercegovine u selo dolaze redovno poreznici, te političari uoči izbora. I oni mogu vidjeti niz apsurda.

“Tako do opštinskog centra u Rudom nema autobuske linije, ali je mjesto uredno povezano sa Pribojem u Srbiji”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Problem granica

Komisije za granice Bosne i Hercegovine i Srbije bile su na terenu, bavile su se razgraničenjem kod Rudog.

Vidjeli i otišli, kažu lokalne vlasti.

“Ništa nije konkretno urađeno, mi imamo utisak da su identifikovani problemi, ali ništa na njihovom rješavanju da nije urađeno”, ističe Rato Rajak načelnik Opštine Rudo.

Osim sa Srbijom, granični problemi teško se i sporo rješavaju i sa Hrvatskom te Crnom Gorom, svjesni su u Predsjedništvu BiH. 

“BiH nema potpisan ugovor o granici, a pogotovo ratifikovan, na svemu tome treba raditi, vrijedno i uspješno”, kaže Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH.

Vrijedno i uspješno bez obzira na granične nedoumice, žive u Međurječju. Primorani su, jer na dnevni red dvije države, njihovi problemi teško stižu.

Izvor: Al Jazeera