Granice Sjeverne Makedonije od sutra otvorene bez PCR testova

Sjeverna Makedonija, Policija, Korona virus
Građani moraju da nauče živjeti s virusom, rekao je premijer Oliver Spasovski (EPA)

Sjeverna Makedonija sutra otvara sve svoje granične prijelaze bez obaveznog PCR testa i samoizolacije ili državne izolacije od četrnaest dana.

„Nakon odluke vlade da se otvore granice, svi domaći i strani državljani će moći da putuju i u tranzitu prolaze kroz teritoriju te zemlje, bez obaveze da urade PCR test na korona virus i budu u karantinu četrnaest dana”, navodi Tnjug, pozivajui se na agenciju MIA.

Na osnovu preporuke Komisije za zarazne bolesti u Sjevernoj Makedoniji, vlada je usvojila takvu odluku, a također je odlučila da od 1. jula budu otvoreni za saobraćaj i aerodromi u Skoplju i Ohridu.

‘Nije politička odluka’

Premijer Oliver Spasovski potvrdio je da otvaranje granica nije politička odluka, povezana sa predstojećim izborima u toj zemlji koji će se održati 15. jula, već da je utemeljena isključivo na epidemiološkim analizama i stavu Komisije za zarazne bolesti.

On je na konferenciji za medije poručio da građani moraju da nauče da žive s virusom, a, kako je naveo, to znači poštovanje preporuka za nošenje lične zaštitne opreme, držanje distance i česte dezinfekcije.

Izvor: Agencije