Graničari huškali pse na djecu izbjeglice

Djeca, Izbjeglice, Migranti
Najviše djece, navodi se u istraživanju, vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju (EPA)

Blizu 500 djece migranata i izbjeglica koja putuju bez pratnje roditelja vraćeno je s granica Europske unije u neku od zemalja Balkana uz primjenu sile i na neregularan način, pokazalo je istraživanje organizacija Save the Children i Praxis, u kojem je sudjelovalo 1.350 maloljetnika.

Dvije organizacije upozorile su da su u gotovo svakom trećem od 1.350 slučajeva, prema svedočenjima migranata, policija ili patrole koje osiguravaju granicu primenjivali silu, prenosi Beta.

Prema provedenom istraživanju, najviše djece vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju, ali je bilo svjedočenja i o vraćanju s granica Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

‘Tukli su nas, ponižavali, huškali pse na nas’

“Policija u Mađarskoj nas je uhvatila, prisilila da sjednemo i zatim nas brutalno tukla i ponižavala četiri-pet sati prije nego što nas je vratila u Srbiju. Bacali su hladnu vodu na nas, prskali nas suzavcem i huškali pse da nas grizu”, rekao je 14-godišnji dječak iz Afganistana.

Programska direktorica Centra za migracije i raseljenost na Balkanu pri organizaciji Save the Children, Jelena Besedić, ocijenila je da se granice mogu štititi na human način, bez primjene nasilja.

“Službenici odgovorni za zaštitu granica moraju da preuzmu odgovornost i osiguraju da su deca bezbedna, da mogu da se registruju i zatraže azil. Bolji monitoring granica, bilo da ga obavljaju zvanični službenici na granicama zemalja ili nezavisna tela za zaštitu ljudskih prava, može pomoći da se izbegnu nasilni incidenti”, rekla je Besedić.

Besediić: Broj dolazaka najmanji od 2007.

Ona je kazala i kako je na kraju 2018. godine vidljivo da je broj dolazaka migranata i izbjeglica u Europu najniži još od 2007. godine, zbog čega bi europske zemlje trebale bolje brinuti o izbjegličkoj i migrantskoj djeci.

“Ova deca se već suočavaju sa velikim brojem izazova koji ih čine veoma ranjivim. Predstavnici državnih vlasti ne bi trebalo da ih zastrašuju, pljačkaju ili tuku, već da ih zaštite”, poručila je Besedić.

Izvor: Agencije