Granica koja se svaki čas može pretvoriti u pakao

Iako se izraelsko-egipatska granica čini mirna, tišina ne bi trebala da zavara nikoga (EPA)

Roi Kais, dopisnik izraelskog lista Yedioth Ahronoth, kaže kako u Izraelu postoje sigurnosni strahovi da bi se mir na granici s Egiptom u bilo kojem trenutku mogao pretvoriti u pakao.

Kais ističe kako je strah generiran nakon posljednjih napada grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na egipatsku vojsku na Sinaju, zbog čega izraelska vojska u saradnji sa egipatskim kolegama radi na tome da se spriječi svaki napad ove organizacije unutar Izraela.

Iako se izraelsko-egipatska granica čini mirna, dodao je on, ta tišina ne bi trebala da zavara nikoga. Egipćani i Izraelci su svjesni kako je novi ISIL-ov napad samo pitanje vremena i strateškog razmatranja, znajući da će se, u trenutku kada izvedu značajan napad protiv Izraela, ova grupa naći pod intenzivnim egipatskim i izraelskim pritiskom.

Kais ističe da je divizija “Edom” u sastavu Južne komande Izraelskih odbrambenih snaga zadužena za graničnu sigurnost. Jedinica je osnovana 2007. godine kako bi se bavila problemom infiltratora sa egipatske granice. Ilegalni afrički migranti su nekada bili najveća briga u toj oblasti, prije više od dvije godine, pojavom grupe Ansar Bait al-Maqdis (Branitelji Jerusalema) lojalne Al-Kaidi, funkcija ove jedinice se drastično promijenila.

Nakon strukturalnih promjena koje su se desile u njenom ustrojstvu, jedinica je sada zadužena za jedan dio granice s Egiptom, uključujući i izraelska doseljenička naselja u blizini graničnog prijelaza Nitzana.

Izraelska granica

Kais naglašava da, na egipatskoj strani, istu ulogu obavljaju egipatski graničari koji su posljednjih godina izgubili veliki broj žrtava u borbama sa ISIL-om na Sinaju. Njihove pozicije su utvrđene na jedinstven način, sa ulazima koji gledaju na Izrael. Tako je jedan od visokih izraelskih oficira izjavio za list da su egipatski vojnici okrenuti leđima prema Izraelu, a licem prema Sinaju. 

Izvor iz IDF-a rekao je Ynetu kako je ISIL-ov napad u blizini granice samo pitanje vremena i da vojska radi na tome da ga spriječi. Jedan od horor scenarija za Izrael bio bi pokušaj švercanja kamiona sa eksplozivom na prijelazu Nitzana, a zatim prodor na teritoriju Izraela, što nije nemoguće, rekao je zvaničnik IDF-a.

Pojašnjava da, još od svrgavanja bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine, Abdel Fatah al-Sisi vodi sveopći rat protiv oružanih skupina na Sinaju. Izrael je dozvolio Egiptu da odstupi od parametara koji se odnose na mirovni sporazum iz Camp Davida i omogućio vladi da poveća svoje vojno prisustvo u regionu.

Nekadašnjih tri do četiri bataljona egipatske vojske na Sinaju sada je postalo dvadeset. Pored toga, Egipćani su doveli borbene avione, oklopna vozila i artiljeriju kako bi se suprotstavili grupi koja broji samo 700 do 800 boraca.

Zaključuje riječima da, bez obzira na vojna ostvarenja koja postiže s vremena na vrijeme, egipatsku vojsku i dalje čeka dug put u borbi protiv militantnih skupina na Sinaju. 

Izvor: Al Jazeera