Gran pri 48. Bitefa Oliveru Frljiću

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi 'A, gde je revolucija, stoko?', autora Boruta Šeparovića (bitef.rs)

Gran pri “Mira Trailović” na 48. Bitefu dobio je reditelj Oliver Frljić za predstavu “Aleksandra Zec”, u produkciji HKD teatra iz Rijeke i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke, saopćio je žiri na kraju festivala u Bitef teatru.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi “A, gde je revolucija, stoko?”, autora Boruta Šeparovića, u izvođenju trupe “Montažstroj” iz Zagreba.

Obje odluke donijete su većinom glasova, prenosi Tanjug.

Kao i prošle godine

Neobično je to što su obojica ista priznanja dobili i prošle godine – Frljić Gran pri za predstavu “Zoran Ðinđić” beogradskog Ateljea 212, a Šeparović Specijalnu nagradu za projekat “55 +” trupe “Montažstroj”.

Oduka o Gran priju Bitefa se ne obrazlaže.

Šeparovićeva predstava je nagrađena kao “izuzetna refleksija o poziciji umjetnika u savremenom društvu, provedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg, a kontroverznog materijala”.

Predsjednica žirija bila je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri, a članovi scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Witold Mrozek i iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Politikina nagrada za najbolju režiju na 48. Bitefu pripala je Andrazsu Urbanu za predstavu “Neoplanta”, nastalu prema romanu Lazsla Vegela, u izvođenju ansambla Ujvideki sinhaz (Novosadsko pozorište).

Odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić.

Publika dala glas ‘Neoplanti’

Oni su ocijenili da je reditelj “vjerodostojno prenio rasni literarni vegelovski svijet na scenu, propušten kroz urbanovski stroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada”.

Selektorka 48. Bitefa Anja Suša saopćila je rezultate glasanja publike.

Na prvom mjestu je “Neoplanta”, s prosječnom ocjenom 4,65, a slijede “Poludjela lokomotiva” (Slovenija) – 4,63 i “Grobnica za Borisa Davidoviča” (srpsko-regionalna koprodukcija) – 4,46.

Na ovogodišnjem Bitefu je od 20. septembra u glavnoj selekciji izvedeno 13 predstava iz Njemačke, Litvanije, Poljske, Švicarske, regiona i Srbije.

Izvor: Agencije