Oglasi

Grafiti holandskih vojnika u Srebrenici

Devetnaest godina nakon što su holandski vojnici napustili bazu na zidovima se nalaze grafiti koje su ostavili.

U Potočare kod Srebrenice stigla je povorka sa posmrtnim ostacima 175 osoba, koje će biti ukopane 11. jula.

Povorka je na putu prema Srebrenici prošla i kroz Sarajevo, te se zaustavila ispred zgrade Predsjedništva BiH  tržnice Markale, mjesta jednog od najvećih stradanja Sarajlija. Mnoštvo građana okupilo se da isprati žrtve. 

A u okviru memorijalnog kompleksa u Potočarima nalazi se i zgrada u kojoj je bio smješten holandski bataljon, koji je imao zadatak da štiti građane Srebrenice.

Devetnaest godina nakon što su holandski vojnici napustili bazu, na zidovima zgrade nalaze se grafiti, poruke i crteži koje su ostavili.

Mnogi od njih svjedoče o životu u bazi, odnosu holandskih vojnika prema lokalnom stanovništvu, ali i tome da su situaciju tokom ljeta 1995. godine shvatali neozbiljno, te da nisu bili spremni na ono što će se desiti 11. jula.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.