Gradski čelnici: Funkcioniranje Zagreba nije ugroženo

Bandića se tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je naveden kao poveznica svih osumnjičenika (Tanjug)

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i zamjenica uhićenog gradonačelnika Milana Bandića Sandra Švaljek na današnjoj su konferenciji za novinare poručili da “u Zagrebu neće biti organiziranog nereda” jer je skupštinska većina stabilna i uspjet će donijeti gradski proračun za iduću godinu.

“Skupštinska većina je stabilna i proračun za 2015. godinu bit će donesen. Time želim otkloniti špekulacije onih koji žele da se proračun ne donese, onih koji žele da imamo u Zagrebu privremeno financiranje, onih koji žele da se redovno ne isplaćuju sredstva svim korisnicima gradskog proračuna”, rekao je Kosor.

Kosor je rekao da postoje oni koji bi željeli šestomjesečnu krizu i raspuštanje Gradske skupštine, kako bi se u gradu idućih pola godine bavili izborima, ali da to se neće dogoditi.

Zagrepčanima je obećao da će Skupština i dalje normalno funkcionirati, kao i Gradska prava, Zagrebački holding i sve usluge koje građani trebaju dobiti, prenosi Hina.

Normalno funkcioniranje

Dajući nedvosmislenu potporu Švaljek, Kosor je kazao da su uspostavili redovnu koordinaciju Gradske uprave i Gradske skupštine oko normalnog funkcioniranja svih gradskih institucija, a jučer su održali operativni sastanak na kojem su dogovorili zajedničku pripremu nacrta zagrebačkog proračuna za iduću godinu.

Švaljek je najavila da će proračun za iduću godinu doživjeti određena unapređenja u odnosu na ovogodišnji – u pogledu forme, metodologije, kao i samog sadržaja.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika u srijedu je također poručila da u ovom trenutku u punom opsegu obavlja sve funkcije gradonačelnika, i to sukladno Zakonu o jedinicima lokalne i područne samouprave i Statutu Grada Zagreba, te istaknula da svi uredi gradske uprave i Zagrebački holding funkcioniraju besprijekorno.

Švaljek je na konferenciji za novinare rekla kako je sigurna da u ovim okolnostima koje su “prilično izvanredne”, može kvalitetno obavljati ovaj posao, dodajući da je već u trenutku kada je prihvatila funkciju zamjenice gradonačelnika bila svjesna što ta funkcija nosi sa sobom.

Naglasila je da svi uredi gradske uprave funkcioniraju besprijekorno u ovom trenutku, a jednako tako i Zagrebački holding.

Zagrebački Županijski sud će najranije sljedećeg tjedan odlučivati o žalbama na istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suosumnjičenicima, ali i o odluci da se suvlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa uz jamčevinu pusti da se brane sa slobode.

Odluka o žalbama najranije idući tjedan

Sudac istrage Zdenko Posavec u utorak navečer odredio je istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) to zatražio, no prihvatio je jamčevinu za Petra Pripuza u iznosu od 7,5 milijuna kuna (975.000 eura), a za Lacu i Markusa od po 100 tisuća kuna (13.000 eura).

Odvjetnici osumnjičenih najavili su žalbe na odluku o zatvaranju svojih branjenika, a USKOK na pogodnost da se Pripuz, Laco i Markus brane sa slobode.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tim će zahtjevima raspravljati kada se prikupe sve žalbe, što znači da će Pripuz, Laco i Markus iz Remetinca moći van tek ako rješenje o određivanju istražnog zatvora postane pravomoćno, a njihova jamčevima ‘sjedne’ na račun suda.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je da oni nisu nudili jamčevinu jer su, vjerujući da mu neće odrediti istražni zatvor, smatrali da to nije potrebno.

Uz Bandića te trojac kojem je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikovo savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Bandić kao poveznica svih osumnjičenika

USKOK jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više ‘slučajeva’ u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

Milana Bandića tereti se da je na svoj račun nezakonito primio četiri milijuna eura, te neplaćanjem poreza nanio štetu državnom proračunu od 637.000 eura, a gradskom proračunu štetu od 114.000 eura.

Osim toga, tereti se da je oštetio Grad Zagreb za 1,8 milijuna eura ugovaranjem poslova i dodjeljivanjem zemljišta.

Radi se o sumnji na niz malverzacija vezanih, uz ostalo, i uz tvrtke C.I.O.S, CE-ZA-R te Bramgrad projekt i njihovo poslovanje, a spominju se malverzacije vezane uz zemljišta te razna pogodovanja uz pribavljanje nepripadne materijalne koristi i oštećivanja Grada Zagreba.

Bandića se tereti i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba.

Postoji i osnovana sumnja da je Bandić kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije, navodi se na stranicama DORH-a.

Sporno je da je Bandić i nakon izbora nastavio primati uplate na isti žiro račun, i to u iznosu većem od tri milijuna eura, tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od četiri milijuna eura.

Izvor: Agencije