Gradovi blizu Golana u rukama pobunjenika

Sirijski pobunjenici u zarobljeništvu tri dana držali 21 filipinskog posmatrača (EPA)

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad nekoliko naselja nedaleko od Golanske visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, što dodatno izaziva rast tenzija u osjetljivoj vojnoj zoni.

“Napadamo položaje Vlade, jer armija artiljerijom gađa civile i planiramo zauzimanje novih naselja”, rekao je Abu Essam Taseel, predstavnik za medije pobunjeničke brigade “Mučenici Yarmouka”, koja djeluje u oblasti oko Golanske visoravni.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, saopćila je da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova nedaleko od Golanskog platoa, koji je Izrael zauzeo od Sirije u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

U saopćenju se navodi da su pobunjenici zauzeli mjesto Khan Arnabeh, koje se nalazi na liniji razdvajanja između Izraela i Sirije i kuda prolazi put ka teritoriji pod kontrolom Izraela.

Dodaje se da su pobunjenici zauzeli i sela Mashati al-Khadar i Seritan Lahawan u neposrednoj blizini linije prekida vatre.

Pripadnici mirovnih snaga UN, koji nadgledaju to područje, početkom mjeseca su prekinuli patroliranje nakon što su pobunjenici u zarobljeništvu tri dana držali 21 filipinskog posmatrača.

Povlačenje hrvatskih vojnika

Povod za povlačenje hrvatskih vojnika iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni definitivno su sigurnosni razlozi, istaknula je zamjenica hrvatskog ministra obrane Višnja Tafra, odgovarajući na pitanje dijela saborskih zastupnika jesu li tačna medijska nagađanja da Hrvatska više nije zainteresirana za učešće u misijama pod okriljem UN-a te da se s Golanske visoravni povlači kako bi smanjila budžetski deficit.

“Možemo čitati u medijima da Republika Hrvatska više nije toliko zainteresirana, dakle za misije koje su pod okriljem Ujedinjenih naroda, odnosno da su i proračunski deficiti jedan od razloga, možda i bitniji nego sigurnost i rizik”, rekao je Zvonko Milas (HDZ).

Iako podržava odluku o povlačenju, Milas je naglasio da “vojska sama po sebi ide tamo gdje je rizik sigurnosti i mira ugrožen”.

“Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju”, odgovorila mu je Višnja Tafra, podsjetivši da se na tom području u februaru dogodio niz ozbiljnih incidenata.

“Naši vojnici su u tom trenutku bili izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donesena odluka o povlačenju”, naglasila je Tafra.

Odluku o povlačenju pozdravio je i laburist Mladen Novak, koji je, međutim, upozorio da je “bilo medijskih napisa oko toga da je oružje Hrvatske završilo u Siriji na krivoj strani”.

Pozdravljajući odluku o povlačenju, Boris Blažeković (HNS) je istaknuo važnost angažmana Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a.

Izvor: Agencije