Gradonačenik Dario Hrebak: Ne želim biti lokalni šerif Bjelovara

Dario Hrebak
Dario Hrebak: Hrvatske političke elite su učinile sve da srozaju ugled kod građana (Patrik Macek / PIXSELL)

Građani Bjelovara, grada od blizu 40.000 stanovnika u središnjoj Hrvatskoj, nešto više od sat vremena udaljenog od Zagreba, inicijativom gradskih vlasti i gradonačelnika Darija Hrebaka odnedavno putem besplatne aplikacije mogu detaljno kontrolirati kako se troši njihov novac.

Aplikacijom preko koje mogu pratiti kamo ide novac iz gradske blagajne želi se postići najviša moguća razina transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova.

Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

Radi se o projektu “Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj” i najnovijoj od niza inicijativa i odluka koje su uslijedile nakon dolaska Hrebaka na čelo grada, kojima je cilj ekonomski, društveni i politički razvoj Bjelovara.

Revolucionaran projekt za Hrvatsku
  • Postoji li u drugim državama Europske unije nešto takvo, jeste li ‘posudili’ ideju, ili je to vaš ‘izum’?

– Mi smo ovaj projekt napravili u suradnji sa Institutom za sinergiju znanosti i društva, s našim poznatim mladim ekonomistom Vukom Vukovićem. Ne znam postoji li nešto slično u Europi, ali sam siguran da smo prvi grad koji je to napravio u ovom dijelu Europe i naše regije. Za Hrvatsku je ovo sigurno revolucionarna aplikacija, ali baš zato sam siguran da ona može pokrenuti određene promjene u hrvatskom društvu. Osobno sam ponosan na samu aplikaciju jer smo uz pomoć nje dobili novu mjernu jedinicu za transparentnost koja se od sada zove Bjelovar, a na razini EU-a je ovo originalan projekt zbog kojeg će se za grad Bjelovar čuti jako daleko.

Dario Hrebak za Al Jazeeru govori zbog čega, za razliku od mnogih drugih lokalnih čelnika, ali i šire, inzistira na apsolutnoj transparentnosti, koji su sve benefiti takvog pristupa za grad i stanovnike, kako su njegovi kolege lokalni čelnici reagirali na aplikaciju te učincima koji su zabilježeni ili se očekuju od niza drugih inicijativa i odluka.

  • Koje sve troškove i isplate iz bjelovarskog proračuna građani Bjelovara mogu konrolirati putem besplatne aplikacije, je li dosta transparentno sve?

– Apsolutno svaka kuna koja se isplaćuje iz gradskog proračuna, svaki račun koji je plaćen, neovisno radilo se o iznosu od jedne kune ili milijun i više kuna. Od nabave kave, do plaća, dnevnica, sve do asfaltiranja cesta ili gradnje kanalizacijske i vodovodne mreže. Svaki račun iz našeg računovodstva seli se na aplikaciju i postaje dostupan svim građanima. Ono što građane posebno uvijek zanima je koliki su troškovi službenih putovanja, kartica, da li se uredski materijal nabavlja skuplje od redovnih tržišnih cijena te koliko recimo grad trosi na PR i oglašavanje.

  • Korupcija je ono što građani u golemom postotku zamjeraju lokalnim vlastima… Što očekujete postići i učiniti od Bjelovara kao, kako kažete da želite da bude, najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj?

– U zadnjih 30 godina hrvatske političke elite učinile su sve da srozaju svoj ugled kod građana. Građani nam više ne vjeruju, a nas lokalne političare zbog nekoliko neodgovornih i bahatih kolega zovu ‘lokalnim šerifima’. Nisam ‘lokalni šerif’ i ne želim to biti, a upravo ovakvom aplikacijom i porukom koju ona nosi, a to je da ipak nismo svi isti i da u Bjelovaru nemamo što skrivati, uvjeren sam da ponovno možemo vratiti povjerenje građana. S druge strane želim pokazati da se gradovima može upravljati i drugačije, da se političari isto tako mogu ‘spustiti na zemlju’ i biti bliži svojim građanima koji su ih i izabrali.

  • O kakvoj se konkretnoj koristi i s kojih sve aspekata može govoriti?

– Kao što sam rekao, ova aplikacija znači početak vraćanja povjerenja građana u političare, a s druge strane početak borbe protiv korupcije na lokalnoj razini. Naši građani smatraju da je korupcija jedan od najvećih problema u državi i da je izrazito izražena upravo na lokalnoj razini. Svi mi pričamo deklaratorno da su nam potrebne promjene i da se moramo pokrenuti, ali kad dođe red da svatko preuzme svoj dio odgovornosti, svi se miču i čekaju da  netko drugi obavi posao umjesto nas.

Mi smo u Bjelovaru odlučili krenuti od sebe i to smo ovom aplikacijom pokazali i učinili prvi nešto konkretno. S druge strane, svaki gradonačelnik želi poslati najbolju moguću sliku o svom gradu, želi privući investicije, želi da njegov grad bude privlačniji za investicije od drugih gradova. Mi upravo ovom aplikacijom i svime onim što radimo u posljednje dvije godine u Bjelovaru želimo poslati poruku da je Bjelovar moderan i dinamičan grad, prijatelj poduzetništva u kojem vaša kuna vrijedi više nego u nekom drugom kraju Hrvatske.

  • Kakve su bile reakcije u ‘branši’? Bilo je kategoričkog odbijanja uvođenja tako nečeg, primjerice od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića…

– Prvo, drago mi je da me podržala Udruga gradova i mnoge druge udruge koje se bave praćenjem trošenja javnog novca, ali što se tiče kolega, nisam imao previše reakcija. Neugodno sam se iznenadio jer sam očekivao i barem neki službeni komentar državnih institucija, ali ništa, apsolutna tišina. Mislim da je to loša poruka, neki od kolega smatraju da je ovo populizam, drugi ne žele uopće komentirati naš projekt, ali meni je iskreno najbitnije da su građani s oduševljenjem prihvatili ovaj projekt jer oni su ti kojima moram polagati račune.

Od dana kada je aplikacija profuncionirala puno će se stvari promijeniti i ona će siguran sam podignuti standarde u smislu trošenja javnog novca jer će s vremenom i mediji i stručna javnost, oporbeni vijećnici u drugim gradovima vršiti pritisak na sve gradonačelnike zašto takva aplikacija postoji, a ne postoji u njihovim gradovima. Kako je Bjelovar to uspio, a oni sami ne mogu?

Velike investicije i dalje zaobilaze Hrvatsku
  • Kako napreduje koncept Bjelovara kao ‘tax free’ grada, kakvi su efekti, ima li ekonomskog napretka i kakvi su daljnji planovi?

– Rezultati po pitanju dolaska investicija nisu onakvi kakve smo možda očekivali jer, nažalost, velike investicije i dalje zaobilaze Hrvatsku u širokom luku, ali s druge strane gospodarstvo se u Bjelovaru dosta podignulo. Danas u Bjelovaru radi 800 ljudi više nego prije par godina, a po EU fondovima smo u svega dvije godine sa začelja liste dospjeli među deset najuspješnijih gradova. Samo smo prošle godine prijavili 136 milijuna kuna (18,3 milijuna eura) vrijednih projekata, a odobreno nam je za sada 93 milijuna kuna (12,5 milijuna eura).

Isto tako, u svega dvije godine je doslovno eksplodirao IT sektor, dosta tvrtki je otvorilo svoje urede u našem gradu jer smo upravo ‘tax free’ modelom omogućili da IT tvrtka koja dođe u grad Bjelovar ima besplatan prostor i besplatne režijske troškove, a na našem Veleučilištu imaju i adekvatnu radnu snagu u vidu stručnjaka programera koji brzo pronalaze posao na tržištu. Cilj nam je da se u slijedećih pet godina u Bjelovaru zaposliti 500 programera kojima će IT sektor postati važan sektor bjelovarskog gospodarstva, a bjelovarsko Veleučilište će postati motor razvoja modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća.

  • No, u jednom ste medijskom istupu čak rekli kako očekujete udar od kolega zbog ove aplikacije… O kakvom udaru govorite?

– U početku sam stvarno imao takav dojam jer sam vidio da neki kolege koji u svom radu imaju problema s transparentnošću, nisu baš s odobravanjem gledali na projekt, odnosno nisu ga uopće htjeli komentirati. Dobivao sam informacije iz raznih izvora da će se projekt pokušati rušiti, da ću zbog toga izgubiti izbore… Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati, ali imam osjećaj kao da većina šuti o projektu jer žele da se on što prije zaboravi i da i mediji i građani zaborave da je on ikada predstavljen. S druge strane, ja se osobno sada osjećam relaksirano jer sam osjetio da me građani više ne gledaju kao ‘šerifa’, svi mi čestitaju. U prvih par dana imali smo preko aplikacije više od 24.000 upita i sve je prošlo dobro, a vrijeme će pokazati koliko je ovo bio uspješan projekt.

  • Bi li tako nešto po Vama bilo provedivo i na višim razinama vlasti, pa i na nacionalnoj, ili postoje teškoće – možda u tehničkom obliku ili u pogledu političke volje i interesa?

– Ja se planiram ozbiljno baviti politikom i na nacionalnoj razini. Planiram se uskoro kandidirati i preuzeti vođenje svoje liberalne stranke – HSLS (Hrvatska socijalno-liberalna stranka). Već sam rekao da ukoliko dobijemo dovoljnu podršku građana da ću tražiti da potpuna transparentnost javne uprave bude uvjet suradnje s bilo kojom drugom opcijom koja će htjeti suradnju s našom strankom. Pokušat ću i preko svoje stranke uputiti zakonski prijedlog da projekt transparentnosti iz Bjelovara dobije zakonski oblik  kako bi postala i zakonska obveza da cijeli državni aparat sličnim projektom poveća transparentnost javnih financija. Želim pokazati da se gradom, a tako i državom, može upravljati drukčije, s vizijom, bez afera i da iza svega toga može stajati rezultat i zadovoljni građani. Dok danas mnogi liberali govore kako bi to liberali mogli upravljati drukčije, mi u Bjelovaru imamo to prilike pokazati u praksi i to u najboljem svjetlu.

  • Nedavno ste najavili da za imenovanje među članove nadzornih odbora tvrtki u vlasništvu Bjelovara više neće biti dovoljna stranačka članska iskaznica, nego će biti birani javnim natječajem…

– Upravo tako, sve su to jednostavne mjere koje se vrlo brzo mogu implementirati, a kao rezultat mogu imati vraćanje povjerenja građana i podizanje novih standarda u načinu upravljanja u javnom sektoru. Neće vam uskoro biti dovoljna samo članska iskaznica da možete nadzirati bez ikakvih kvalifikacija gradske tvrtke. Postojat će kriteriji u smislu struke i iskustva, a povjerenstvo će, a ne kao do sada gradonačelnik, dekretom odlučivati tko će biti najbolja osoba da nadzire gradsko poduzeće. I ovdje ćemo biti jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji na ovakav način imenuje ljude u nadzorne odbore.

  • U Bjelovaru ste počeli koristiti mogućnost da radno sposobni primatelji socijalne pomoći odrade za taj novac određen broj sati radom za opće dobro. Bilo je skepsi u vezi toga, no kakvi su rezultati?

– Mi smo krenuli s tim programom. Dosta ljudi je, nažalost, izgubilo status koji su imali u našem gradu jer nisu htjeli vratiti dug društvu, ali sada je broj daleko manji, a veći je broj onih koji pristaju raditi društveno korisni rad. Zašto smo se odlučili na tako nešto? Mi u Hrvatskoj moramo početi stvarati kult rada, a ne nerada. Država ne može prema jednima biti majka, a prema drugima maćeha. Ovaj sustav je zastario i nama je potreban temeljiti redizajn. Katastrofalan je podatak da u Hrvatskoj iz raznoraznih razloga čak 40 posto populacije ne radi. Dok god će u Bjelovaru postojati radnice koje za malu plaću rade noćne smjene, do tada ćemo provoditi i ovu mjeru jer nije pošteno da za istu naknadu neki u isto to vrijeme sjede doma.

Izvor: Al Jazeera