Gradonačelnik Napulja: Salvini se poigrava ljudskim životima

Matteo Salvini, Italija
Salvinijeva Sjeverna liga gotovo je blokirala dolazak migranata; stručnjaci strahuju da bi stroge mjere mogle povećati broj i marginalizaciju ilegalnih imigranata i povećati nesigurnost (EPA)

Nekoliko talijanskih gradonačelnika odbija provesti protuimigracijski dekret ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija smatrajući da je nehuman i da potiče kriminal.

“To je nehuman tekst jer krši ljudska prava i potiče kriminal zato što pretvara u ilegalce osobe koje su legitimno na našem teritoriju”, rekao je u četvrtak ljevičarski gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando, nakon što je objavio da suspendira primjenu dekreta o sigurnosti i imigraciji u dijelu koji se odnosi na općinske nadležnosti, prenosi Hina. 

Orlando predvodi tu pobunu protiv moćnog vođe krajnje desnice.

Posebice osporava mjeru koja zabranjuje osobama koje imaju dozvolu boravka na talijanskom teritoriju da dobiju pravo na trajno prebivalište. Gradonačelnicima oduzima pravo izdavanja osobne iskaznice ili prijave u nacionalni zdravstveni sustav.

Orlando: Primjena ustavnih prava

Salvini mu je na to odgovorio videosnimkom objavljenom na Facebooku.

“Ne želiš slušati? Neću ti poslati vojsku”, poručio je ironično, najavivši da će uskoro posjetiti Palermo kako bi “građanima dao vilu s pogledom na more zaplijenjenu jednom mafijašu”.

Orlando je objasnio da nije riječ o građanskom neposluhu ni prigovoru savjesti nego jednostavno o primjeni ustavnih prava na sve koji žive u zemlji.

Salvini je u studenome donio kontroverzni dekret, koji je jako postrožio imigracijsku politiku.

Glavna odredba ukida dozvole boravka iz humanitarnih razloga koje su dosad dobivale ranjive skupine, obitelji ili žene same s djecom.

Salvinijeva Sjeverna liga u šest je mjeseci gotovo blokirala dolazak migranata, no stručnjaci strahuju da bi nove stroge mjere mogle povećati broj i marginalizaciju ilegalnih imigranata i time povećati nesigurnost u zemlji.

Gradonačelnika Palerma u prosvjedu slijede kolege iz Napulja, Firenze i Parme.

Orlando je najavio da će zbog tog zakona ići na sud i tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Gradonačelnik Napulja: Ostaviti ljude nasred olujnog mora – zločin

“Ne mogu se zakonom ukidati prava regularnim građanima prikazujući kao pitanje sigurnosti intervenciju koja zaudara na rasni zakon”, objavio je u četvrtak na Twitteru, prenoseći internetsku stranicu desnog dnevnika Il Giornale iz 2016.

Na toj stranici Salvini poziva gradonačelnike koji su članovi Sjeverne lige da ne poštuju zakon o građanskim zajednicama, koji je tada tek bio usvojen, bilo da je riječ o istospolnim parovima ili ne.

Napulj je spreman usprotiviti se Salviniju i primiti humanitarni brod s 32 migranta koji je blokiran u Sredozemnom moru dok bjesni oluja, izjavio je u četvrtak gradonačelnik tog talijanskog grada.

Luigi de Magistris, gradonačelnik Napulja iz lijevog centra, kazao je kako se Salvini, svojim političkim stavovima, poigrava ljudskim životima, prenosi Reuters.

“Ostaviti ljude i djecu nasred hladnog i olujnog mora ne samo što je nepristojno, nemoralno i strašno nego je to zločin”, kazao je on za talijansku radiostanicu.

Izvor: Agencije