Gradonačelnik Maribora ‘poslušao’ demonstrante

Vjeruje se da će se stanje u Mariboru nakon Kanglerove ostavke postepeno smiriti (Reuters)

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler u četvrtak je dao ostavku kako bi se stanje u tom gradu smirilo, ali uz ocjenu da su javni protesti protiv njega bili politički motivirani.

“Dajem ostavku 31. decembra, što će jedne razveseliti, a drugi će možda biti razočarani, no i dalje ću raditi za dobrobit grada”, rekao je on u izjavi novinarima u Gradskoj vijećnici, ali nije želio odgovarati na pitanja.

Kangler je nekadašnji zastupnik u slovenskom Parlamentu, a dva puta je bio biran za gradonačelnika.

Zbog više postupaka koji se vode protiv njega zbog korupcije i klijentelizma, nedavno ga je iz članstva isključila Slovenska pučka stranka (SLS).

U posljednje dvije sedmice veliki protestni skupovi protiv Kanglera, na kojima se zahtijevala njegova ostavka, proširili su se i na druge slovenske gradove, a demonstranti za slabo ekonomsko i socijalno stanje u društvu okrivljuju “koruptivnu političku i privrednu elitu” na svim nivoima.

‘Stričevi’ iz pozadine

Što se tiče protesta u Mariboru, tokom kojih se zahtijevala njegova ostavka, te u drugim gradovima, Kangler je rekao da su bili politički motivirani zbog predsjedničkih izbora, na kojima je on podržao Milana Zvera, kandidata stranke premijera Janeza Janše, koji je ispao u prvom krugu.

“Nadam se da će ‘stričevi’ iz pozadine, pravi organizatori protesta, sada ponuditi neki program za Maribor i cijelu Sloveniju. Nije dosta samo huškati narod, nego treba preuzeti odgovornost za put iz krize”, kazao je Kangler.

Da su protesti u slovenskim gradovima “koordinirani” i da se njima želi “destabilizirati vladajuća koalicija”, rekao je u srijedu i premijer Janša, potvrdivši da je Kanglera lično pozvao da razmisli o ostavci, iako smatra da on nije pravi razlog protesta u tom dijelu Slovenije, nego razvojni zaostatak Maribora i okolice u odnosu na Ljubljanu.

Vjeruje se da će se stanje u Mariboru nakon Kanglerove ostavke postepeno smiriti, jer bi u januaru trebali biti održani izbori za novog gradonačelnika, ali neki ocjenjuju da bi demonstrante mogla zadovoljiti samo ostavka cijele gradske vlade i raspisivanje novih općinskih izbora.

U gradskoj vlasti u Mariboru u koaliciji djeluju (SLS), Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji je predsjednik premijer Janša, te Demokratska stranka penzionera (DESUS).

Izvor: Agencije