Gradonačelnik Hirošime upozorava: U svijetu rastu nacionalizam i tenzije

Komemoracija je počela minutom šutnje u 8:15 po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada je SAD 1945. godine bacio nuklearnu bombu na Hirošimu (AP)

Hirošima je danas obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 ljudi, prenose agencije.

Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50.000 građana, preživjelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 država, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Veliku Britaniju, prenosi agencija Kyodo.

Komemoracija je počela minutom šutnje u 8:15 po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada je SAD 1945. godine bacio nuklearnu bombu na Hirošimu.

Poziv na zabranu

Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svjetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja.

„Širom svijeta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju“, naveo je on u svojoj mirovnoj deklaraciji.

Pozvao je mlađe generacije da nikada ne zaborave atomska bombardiranja i rat kao puke događaje u historiji i pozvao svjetske lidere da posjete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

Matsui je zahtijevao od japanske Vlade da više zastupa interese preživjelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

„Pozivam Vladu jedine države koja je iskusila nuklearno oružje u ratu da se pridruži zahtjevu preživjelih i da potpiše i ratificira sporazum. Pozivam lidere da pokažu pacifizam japanskog Ustava tako što će pokazati liderstvo u poduzimanju sljedećeg koraka prema svijetu oslobođenom od nuklearnog oružja“, rekao je on.

Kraj Drugog svjetskog rata

Premijer Shinzo Abe rekao je kako su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.

„Japan želi služiti kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo ih pokušava uvjeriti da sarađuju i vode dijalog“, rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji.

On je obećao kako će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

U američkom napadu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine poginulo je više od 140.000 ljudi. Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 prije nego što je predajom Japana završen Drugi svjetski rat.

Izvor: Agencije